Σλοβενία: Και ο στρατός στη μάχη για το Προσφυγικό




Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για την παροχή επιμελητειακής βοήθειας στη διαχείριση της προσφυγικής ροής, καθώς χιλιάδες άτομα αναμένεται να διασχίσουν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία μετά το κλείσιμο των ουγγροκροατικών συνόρων.

«Η προσφυγή στον στρατό δεν σημαίνει ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση στη Σλοβενία. Απλώς ο στρατός θα βοηθήσει την αστυνομία σε επιμελητειακό επίπεδο και με τον εξοπλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίλο Τσέραρ.

Τουλάχιστον 2.400 πρόσφυγες διέσχισαν χθες τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία, με ενδιάμεσο προορισμό την Αυστρία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τις προσεχείς ημέρες.

Από τον στρατό ζητήθηκε τεχνική βοήθεια, στην οποία θα περιλαμβάνεται παρακολούθηση με ελικόπτερα και η χρησιμοποίηση φορτηγών και άλλων μέσων, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς, εξηγώντας ότι στον στρατό δεν θα μεταβιβασθούν εξουσίες της αστυνομίας.

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι διαθέτει 8.000 θέσεις προσωρινής στέγασης, που αντιστοιχούν στον αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι θα διασχίζουν καθημερινά τη χώρα.

Στην πράξη, πρόσφυγες διέσχισαν σήμερα τη Σλοβενία σε διάστημα λίγων ωρών, αφού καταγράφηκαν στα σύνορα, και έφθασαν στα σλοβενοαυστριακά σύνορα, με τελικό προορισμό, για την πλειοψηφία, τη Γερμανία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς, επιβεβαίωσε πως 600 μετανάστες έφθασαν στη διάρκεια του πρωινού στα σύνορα με τη Σλοβενία.

“Η κατάσταση όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τη Σερβία και τη μεταφορά τους προς τη Σλοβενία ομαλοποιείται σιγά σιγά”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Η Κροατία και η Σλοβενία έχουν δεχθεί να δημιουργήσουν έναν νέο διάδρομο προκειμένου οι μετανάστες να μπορέσουν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη μετά το κλείσιμο από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας των συνόρων της με την Ουκρανία απ΄όπου διήλθαν 170.000 άνθρωποι μέσα σε έναν μήνα.

Θα επανέλθουν οι έλεγχοι στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σλοβενία

Η Κροατία θα επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Σλοβενία, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών μετά το κλείσιμο από την κυβέρνησή του κατά τη διάρκεια της νύχτας της μεθορίου με την Κροατία προκειμένου να αναχαιτιστεί η μεταναστευτική ροή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI πως η κυβέρνηση έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μετανάστες έχουν αρχίσει να μεταφέρονται στα σύνορα της Σλοβενίας με την Ουγγαρία αφότου η Βουδαπέστη έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία.

Είπε πως το γεγονός αυτό κατέστησε τους συνοριακούς ελέγχους απαραίτητους. Πρόσθεσε πως το μέτρο “εφαρμόζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας Σένγκεν”.

Αντίθετα με την Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία είναι και οι δύο μέλη της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου επιτρέπεται η διέλευση χωρίς διαβατήριο.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λουμπλιάνα, Σλοβενία, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: