Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κασκάνη «Όταν έρχεται η Άνοιξη»




Όποιες και όσες δυσκολίες και αν βρεθούν στο δρόμο μου, θα παλέψω με πείσμα και αποφασιστικότητα μέχρι τη στιγμή που θα σταθώ μπροστά σας για να σας ανακοινώσω πως φέραμε την Άνοιξη! Πως κτίσαμε την Κύπρο του μέλλοντος, απαλλαγμένη από τα βαρίδια ενός άσχημου και οδυνηρού για όλους παρελθόντος, είπε το βράδι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κασκάνη «Όταν έρχεται η Άνοιξη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως συμμερίζομαι το όραμα όλων, το όραμα για μια πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς μισούς δρόμους, χωρίς συρματοπλέγματα.

“Μια πατρίδα όπου όλοι οι κάτοικοί της θα παλεύουν καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική. Όλοι μαζί, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας. Για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής. Αυτή είναι η μόνη συνταγή, από την οποία κερδίζουν όλοι. Οποιαδήποτε άλλη συντηρεί απλώς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αδυναμία πλήρους ανάπτυξης των δυνατοτήτων αυτού του τόπου. Αυτήν την προσπάθεια δεν θα την εγκαταλείψω ποτέ!”, τόνισε.

Αναφερόμενος στον Γιώργο Κασκάνη, είπε πως η εν γένει παρουσία του στον κυπριακό Τύπο, αποτελεί σημείο αναφοράς.

“Ο Γιώργος Κασκάνης διακρίνεται για τον έντιμο και διαυγή λόγο του. Δεν κρύβει λόγια, δεν κουκουλώνει καταστάσεις, επιχειρηματολογεί και δεν αφορίζει. Το οξύ πολιτικό του κριτήριο συνδυάζεται με τη σπάνια ικανότητά του να αξιολογεί τι είναι μεγάλο και τι μικρό. Τι οφείλουμε να αναδείξουμε και τι πρέπει να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο, γιατί είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας να ασχολούμαστε με αυτό”, σημείωσε.

“Είναι ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ον. Όχι μόνο γιατί είναι δημοσιογράφος, αλλά γιατί είναι δημοσιογράφος με ευαισθησίες πολύ πέραν της καθημερινής πολιτικής πράξης. Με δυνατότητα διασύνδεσης των οικολογικών του ανησυχιών και των ανθρωπιστικών του ευαισθησιών, με αποφάσεις και παρεμβάσεις καθημερινές σε πτυχές της κοινωνικής ζωής του τόπου μας και όχι μόνο”, συμπλήρωσε.

Αυτό καθιστά, συνέχισε, την ανάγνωση των κειμένων του Γιώργου Κασκάνη, μια πράξη που μας κάνει πλουσιότερους, κυρίως σε συναισθήματα. “Αυτό είναι, κατά τη δική μου άποψη, το κύριο χαρακτηριστικό στο γράψιμο του Γιώργου: Το γεγονός ότι αναδεικνύει με συναισθηματικό πλούτο γεγονότα της καθημερινότητάς μας και πτυχές τους, που πιθανότατα με την πρώτη ματιά μας διαφεύγουν”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Θέλω να επιμένω, συνέχισε, στο χαρακτηρισμό της έντιμης παρουσίας, γιατί ο Γιώργος δεν έχει χαριστεί σε κανέναν όταν ο ίδιος κρίνει ότι πρέπει να επικρίνει. Και δεν το λέω εκ του ασφαλούς ως κάποιος που διέλαθε της κριτικής του. Παράλληλα, ποτέ δεν έχει αφήσει να διαφανεί έστω και ίχνος ιδιοτέλειας σε αυτά που καταγράφει.

“Είναι διάχυτο στον πολιτικό λόγο του Γιώργου Κασκάνη το πατριωτικό αίσθημα. Όχι όμως με την έννοια που έχουμε συνηθίσει με τα γνωστά στερεότυπα της επίκλησης του μεγαλείου της φυλής, της εθνικής ταυτότητας κλπ. Ο Γιώργος αναπτύσσει τον πατριωτισμό του απευθυνόμενος σε πιο μεγάλα αισθήματα: Στην αγάπη για τον συνάνθρωπο, όποια και αν είναι η εθνική, κοινωνική, θρησκευτική του ταυτότητα. Στην αγάπη για τον τόπο, που πάντα τον βλέπει ως να μην υπάρχει η γραμμή αντιπαράταξης που τον χωρίζει. Όχι βέβαια από αφέλεια, αλλά γιατί αυτό είναι το όραμα του: Μια πατρίδα που δεν θα υπάρχει τίποτε να τη χωρίζει”, κατέληξε.

Σε ομιλία του ο Επίτροπος ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι είναι τιμή του που περιλαμβάνεται σε αυτούς που παρουσιάζουν το βιβλίο γιατί είναι μέσα από το βιβλίο που αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος όπως ο Γιώργος Κασκάνης, που πιστεύει στη συνοχή και συναίνεση σε αυτή την κοινωνία και στο μέλλον της.

“Η κοινωνία είναι τελικά πιο σοφή. Αυτά που μας δίχαζαν ως κοινωνία έχουν σμικρύνει και τώρα όλοι μαζί με ελπίδα και με μεγαλύτερη συνέπεια και συναίνεση, λιγότερα πάθη,…να κρατήσουμε τα παράθυρα ανοικτά, όχι για εμάς και να αναμετρηθούμε με το μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στο δικό του χαιρετισμό, ανέφερε ότι το βιβλίο πραγματεύεται τις εξελίξεις μετά που άνοιξαν τα οδοφράγματα το 2003 όταν οι άνθρωποι ήρθαν ξανά μαζί και αντάμωσαν με χαμόγελο και είχαν την γεύση της ολικής πατρίδας.

Ο συγγραφέας, συνεχίζει, βλέπει πώς κτίζεται η ειρήνη από τους ανθρώπους της Κύπρου, από τη δυναμική της κοινωνίας. “Ο συγγραφέας μπορεί να προμηνύει μια δεύτερη Άνοιξη που πρέπει να αγκαλιαστεί και από τις δύο κοινότητες γιατί θα μείνουμε στο Φθινόπωρο για πολύ καιρό”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο συγγραφέας Γιώργος Κασκάνης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν στην έκδοση του βιβλίου του, τα κείμενα του οποίου προέρχονται από την καθημερινή στήλη υπό τον τίτλο “Δεύτερη Ανάγνωση” στην εφημερίδα “Πολίτης”, όπου εργάζεται ως αρχισυντάκτης.

ΚΥΠΕ Μαρία ΑντούναΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: