Ο εκβιασμός του Αχμέτ στην Μέρκελ: Μπορεί τα 3 δις να είναι λίγα…




Δεν υπάρχει πια στο τραπέζι πρόταση σχετικά με 3 δις ή ένα δις ευρώ, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι αυτό το είπαν στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι δεν θα το δεχτούν. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι γενικά είδε την Μέρκελ θετική.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι A Haber, είπε ότι σε πρώτο στάδιο είχε γίνει αναφορά σε τρία δις ευρώ αλλά η Τουρκία δεν δέχεται να καθιερωθεί το ποσό αυτό επειδή αργότερα μπορεί οι ανάγκες να αυξηθούν. “Ανάλογα με τις ανάγκες, αυτό πρέπει να αναθεωρείται κάθε χρόνο”, σημείωσε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι με αυτή την έννοια δεν δέχονται την αντίληψη “Δώσαμε αυτά, η Τουρκία ικανοποιήθηκε και πλέον οι πρόσφυγες ας μείνουν στην Τουρκία”, προσθέτοντας ότι το είπε και αυτό χθες στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο οποίο θα βρίσκονται όλοι οι πρόσφυγες. “Ωστόσο οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο με ένα τακτοποιημένο και καλό τρόπο”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο θα ιδρύσουν από κοινού ένα μηχανισμό.

“Για τη λύση αυτού του ζητήματος πρέπει να ιδρυθεί ένα σύστημα για να εφαρμοστεί η Συμφωνία Επανεισδοχής (συμφωνία για επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία) αλλά εμείς συνδέουμε αυτή τη συμφωνία με το θέμα της βίζας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, δεν εφαρμόζουμε τη συμφωνία επανεισδοχής”, είπε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε ότι ζήτησαν να εφαρμοστεί η συμφωνία για τη βίζα τον Ιούλιο του 2016 και αυτό έγινε αποδεχτό από την κ. Μέρκελ ωστόσο του είπε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της, την απόφαση θα την λάβει η ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το τρίτο τους αίτημα είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και πως οι ίδιοι πιστεύουν πως μπορούν να ανοίξουν αμέσως τα κεφάλαια 15,17,23,24,26 και 31.

Πρόσθεσε ότι το τέταρτο είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στις συνόδους της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Μέρκελ ήταν θετική.

“Την Μέρκελ την είδα θετική”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: