Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, παραβίασης του διεθνούς κανόνα δικαίου, αλλά και ανάγκης ενοποίησης της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σε συνθήκες ασφάλειας για τους Κυπρίους, περιλαμβανομένων και των μειονοτήτων, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς, μετά τις συνομιλίες του στην Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων και οι Ελληνοκύπριοι θα νιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς. Και για να γίνει αυτό, προσέθεσε, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα. Χαρακτήρισε θεμελιώδες ζήτημα την κατάργηση του υφισταμένου συστήματος εγγυήσεων, θέση –ανέφερε- την οποία έχει συζητήσει στις διάφορες επαφές του με ομολόγους του στο εξωτερικό, και η αντιμετώπιση που είχε ήταν θετική.

Αναφορικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε «μετρημένη και προσγειωμένη αισιοδοξία».

Για την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι σε Αθήνα και Λευκωσία, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεννοηθούν πλήρως επί του θέματος αυτού μετά τις επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί , για να είναι πιο επίκαιρο.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός είπε ακόμη ότι συζήτησαν με τον κ. Κασουλίδη διεξοδικά τα ζητήματα του μεταναστευτικού, που «βρίσκουν στο μάτι του κυκλώνα την Ελλάδα, γιατί είναι το προπύργιο της ΕΕ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν είναι δυνατόν τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα, να πληρώνουν επιλογές άλλων. «Εμείς ούτε θέλαμε, ούτε συμβάλαμε, ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Κατά συνέπεια θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος», επισήμανε. Συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε ήδη φροντίσει, «αλλά τουλάχιστον να φροντίσει τώρα, και την ύστατη στιγμή να υπάρξουν εκείνες οι δαπάνες που θα διασφαλίσουν υποδομές ανθρώπινες, υποδομές εργασίας και μόρφωσης για τους μετανάστες στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου, δηλαδή στην Ιορδανία και στη Λιβύη, και θα πρέπει να προσέξουν πολύ να μην αφήσουν να αποσταθεροποιηθούν κράτη, όπως είναι η Αίγυπτος, το Σουδάν και το υπό κατάρρευση κράτος της Σομαλίας και να ληφθούν μια σειρά από μέτρα στην περιοχή, ώστε να αποτρέπουν την γέννηση του μεταναστευτικού προβλήματος».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για τα ενεργειακά τόσο της Κύπρου και τις προοπτικές, όπως και στους αγωγούς και το υγροποιημένο υγραέριο που σχεδιάζεται να περάσουν ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για τις τριμερείς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και σκέψεις «να προσφέρουμε τριμερείς σε άλλα κράτη όπως είναι η Ιορδανία», καθώς όπως είπε αυτό το πρότυπο της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει οπαδούς.

Επίσης, ανέφερε, συζήτησαν τα μείζονα και φλέγοντα ζητήματα της περιοχής και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες έναντι των γειτόνων της Ελλάδος στη Βαλκανική.

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κάθε φορά που φεύγει από την Κύπρο, η καρδιά του είναι πιο γεμάτη απ` ό,τι πριν.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης του κ. Κοτζιά κρίσιμη και είπε ότι είχαν εκτεταμένες συνομιλίες, αρχικά σε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και στη συνέχεια σε διευρυμένο σχήμα με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Επισήμανε δε ότι μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει και των διεργασιών που αναπτύσσονται στις Βρυξέλλες για άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων εντός του πρώτου τριμήνου του 2016, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως ίσως το 2016 να αντιμετωπίσουμε θέματα, όμως είναι δίκαιο και σωστό, εξήγησε, ότι για να γίνουν κινήσεις από εμάς σε ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία. «Όσοι ενδιαφέρονται για να μπορέσει αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί και να είμαστε και δημιουργικοί και συνεργάσιμοι πρέπει να κινηθούν και προς την Τουρκία», κατέληξε.

Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις, μεταναστευτικό και ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών,  των υπουργών  Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς. Φωτογραφία Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυπριακό, ευρωτουρκικές σχέσεις, μεταναστευτικό και ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς. Φωτογραφία Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και ενεργειακά ζητήματα ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχαν στη Λευκωσία, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση, το Κυπριακό είναι πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής και επεσήμανε ότι «τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν από την Κύπρο, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν στον τόπο τους όλα τα αγαθά και οι Ελληνοκύπριοι να νιώθουν ασφαλείς».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου συζητήθηκαν και σχέδια για ανάλογη συνεργασία με την Ιορδανία.

O κ. Κοτζιάς ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα, τα οποία είναι τάφοι των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59. Στη συνέχεια παρακολούθησε εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας».

Μάλιστα, όπως σημείωσε είναι συγκινητικό να βλέπεις «πρωτάκια» να τραγουδάνε και με αυτό τον τρόπο να εορτάζουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Μεγάλη μου τιμή, μεγάλη μου χαρά» είπε χαρακτηριστικά.

Α. Βικέτος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: