Ο Πρόεδρος της Κυπρου περιμένει την κ. Ολγκίν Κουεγιάρ και τις επόμενες κινήσεις της: Συγκρατημένα αισιόδοξος, δηλώνει έτοιμος για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια αναπτυξιακών έργων του Δήμου Πέγειας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Ανδρέας Λουκαϊδης




Μακάρι να υπάρξει είτε θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά είτε και πρόσκληση από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνάντηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να πει πότε επανέρχεται στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. τoυ OΗΕ κα Ολγκίν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Δεν έχω ενημέρωση για κάθοδο της σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μετά την 1η Ιουνίου, εντός Ιουνίου, ενδεχομένως εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει με τον Γ.Γ. των ΗΕ και να τον ενημερώσει και από κει και πέρα είμαστε εδώ.

Από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι για διάλογο, είμαστε έτοιμοι για συζήτηση, δεν φοβόμαστε τον διάλογο, δεν μας ανησυχεί ο διάλογος, ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε και μακάρι να υπάρξει είτε θετική ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά είτε και πρόσκληση από τον ίδιο τον ΓΓ. Έχω μεταφέρει στην κα Ολγκίν ότι είμαι έτοιμος για συνάντηση».

Σε ερώτηση αν έχει κάτι νεότερα από την τουρκική πλευρά για τη στάση της στο θέμα επανέναρξης των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε:

«Όχι, μέχρι στιγμής δεν έχω οποιαδήποτε νέα ενημέρωση ή κάτι που να μπορώ να αναφέρω δημόσια. Ενημερώθηκα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν (κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο). Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η επανέναρξη των συνομιλιών δεν θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσω δημόσια, πιο συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν συζήτησε το θέμα με την Πολωνική Κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του στη χώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «σίγουρα. Είναι ένα θέμα που ως Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε σε εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ, που υποστηρίζουν μια στρατηγικά αυτόνομη ΕΕ, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Και ένας από τους βασικούς πυλώνες για να μπορούμε να μιλάμε για στρατηγικά αυτόνομη ΕΕ είναι ο τομέας της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας».

Ερωτηθείς αν το πιθανό νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να επηρεάσει ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε:

«Να ξεκαθαρίσω ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζουμε πιστά τις αποφάσεις, τις κυρώσεις της ΕΕ. Είναι, δυστυχώς, κάποια τρίτα κράτη που είναι συνδεδεμένα με την ΕΕ, που δεν εφαρμόζουν αυτές τις κυρώσεις και κατ΄επέκταση δεν είναι και αποτελεσματικές, Διότι αν δεν εφαρμόζονται από όλους αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα.

Από κει και πέρα, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Μάλτα, εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες.

Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξουν – θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής – αλλά αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια μας εστιάζεται στο να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες να μην επηρεάζουν αρνητικά τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ερωτηθείς για το θέμα σύστασης πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε τα εξής:

«Το θέμα πρωτοσυζητήθηκε όταν ήμουν στην Αθήνα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο με κάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια του γεύματος με την Πρόεδρο της Επιτροπής, ήταν, ναι, μια ιδέα του Έλληνα Πρωθυπουργού με την οποία συμφωνούμε απόλυτα.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζουμε αυτή τη θέση και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΕΕ, για να μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο, να μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον γεωπολιτικό ρόλο που διεκδικεί, που θέλει να διεκδικήσει, θα πρέπει να είναι στρατηγικά αυτόνομη. Και όταν λέμε στρατηγικά αυτόνομη μιλάμε πρωτίστως για τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και ενέργειας. Άρα συμφωνώ απόλυτα με τη συγκεκριμένη εισήγηση».

Συμφωνεί απόλυτα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την θέση Ελλάδας για ευρωπαϊκή αεράμυνα: «Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: