Η νήσος Αιγιλεία, το ‘ελληνικό Νταβός’ για την Τέχνη και τον Πολιτισμό




H Αιγιλεία, ένα μικρό νησί απέναντι από τα Νέα Στύρα Ευβοίας, όπως αποκάλυψε ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, θα αποτελέσει «το θερινό Νταβός της Ελλάδας», όχι για να συγκεντρώνονται σε αυτό πολιτικοί και επιχειρηματίες από όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο όπως γίνεται στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας για να συζητήσουν του κόσμου τα οικονομικά, αλλά για να έρχονται άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης και να ανταλλάσσουν απόψεις για την Ζωή και τον Πολιτισμό.

Γ’ αυτό και, όπως είπε ο κ. Μάρδας, στην σχετική πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον περασμένο Ιούλιο και που πλέον είναι ειλημμένη απόφαση η Αιγιλεία θα μετατραπεί σε «Νησί Τεχνών και Φιλοσοφίας».

Το πρόγραμμα φέρει και την αγγλική ονομασία “The Arts and Philosophy Island Initiative”, και ο υπουργός πιστεύει ότι όταν αυτό ολοκληρωθεί, περίπου 1-1,5 χρόνια για την προετοιμασία από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θα εκχώρηση την χρήση της νήσου σε επενδυτές και 3-4 περίπου χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, «η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά Κοιτίδα Ανάπτυξης και Προβολής Παγκόσμιου Πολιτισμού, που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη».

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η πολιτεία να το ανακηρύξει σε Νησί Ειρήνης, Πολιτισμού και Ανταλλαγής Ιδεών. Θα αναπτυχθεί σε αυτό ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό Κέντρο που θα αποτελείται από Συνεδριακά κέντρα εργασίας και από Εθνικές Εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρας μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, ζώνη φιλοξενίας  επισκεπτών (ξενοδοχείο, εστιατόρια, “αγορά”, κλπ), ζώνη αναψυχής και αθλοπαιδιών, και ζώνη ανοικτού “αρχαιοελληνικού” θεάτρου.

Επίσης, όπως προβλέπουν το η σχετική πρόταση και το αρχικό σχέδιο, στο νησί θα αναπτυχθούν πρότυποι αμπελώνες και ελαιώνες με παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιουργείο, σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, και η φιλοσοφία ανάπτυξης του νησιού θα καθορίζεται από τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόριας, αφού οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά αθόρυβα οχήματα, ποδήλατα και οποίο άλλο μέσο έχει μηδενικούς ρύπους.

Τα κτήρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους και εξωτερικά λιτά, έτσι ώστε οπτικά  να ενσωματώνονται στο τοπίο.

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα γίνονται σε όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η Νήσος Αιγίλεια επιλέχθηκε έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και ανάλυση σειράς εναλλακτικών λύσεων, διότι όπως είπε ο κ. Μάρδας είναι ένα νησί που εξυπηρετούνται οι επισκέπτες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έχει εύκολη πρόσβαση δια θαλάσσης, απέχοντας ολιγόλεπτη απόσταση από το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας σον Μαραθώνα, έχει ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σχήμα, και ιδανική χωροταξική διαμόρφωση και μέγεθος, περίπου 3200 στρέμματα.

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι περί τα 1,6 δις €, ποσό που  θα συγκεντρωθεί από χορηγίες και τις συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στο Arts and Philosophy Island.

Θα συνταχθούν, υπογραμμίζει το αρχικό σχέδιο για την Αιγιλεία, τα απαραίτητα RfPs προκειμένου να επιλεγούν μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς οι καλύτερες προτάσεις και οι ανάδοχοι διεθνούς κύρους που θα καλύπτουν τις αυστηρές  προδιαγραφές ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: