Επισκόπηση κυπριακών εφημερίδων




Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, προβάλλονται ως κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Άλλα θέματα αφορούν την εργατική αναταραχή στην Ελληνική Τράπεζα, τη διάσωση 13 προσφύγων ανοιχτά του Λιοπετρίου, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και την κρυφή ανεργία στην Κύπρο.

Η “Αλήθεια” με κύριο τίτλο “Καθαρές κουβέντες πριν τη συνάντηση” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μια κατά τα φαινόμενα κρίσιμη συνάντηση αφού ο Νίκος  Αναστασιάδης θα ζητήσει από τον κ. Ακιντζί διευκρινίσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί εγγυημένων πλειοψηφιών και μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΤΥΚ στέλνει προειδοποιητικές βολές στην ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας, αρχίζοντας με δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη. Σε άλλο θέμα για την Ελλάδα, γράφει ότι έφτασε η ώρα για τα προαπαιτούμενα.

Η Σημερινή” με τίτλο “Νέο έγγραφο με συγκλίσεις και αποκλίσεις” γράφει στο κύριο της θέμα ότι χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε ηχηρά μηνύματα στο συνομιλητή του στο Κυπριακό, Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους, από το βήμα της 35ης αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καλά στην υγεία τους είναι οι πρόσφυγες που διασώθηκαν προχθές ανοιχτά της περιοχής Λιοπετρίου στην Αμμόχωστο. Αλλού γράφει για διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων για τη διαχείριση του νερού στα κατεχόμενα.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “Τα έψαλε στον Ακιντζί” γράφει ότι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί σ` ένα όχι και τόσο θετικό κλίμα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συναντήσεις τους πρόσφατου παρελθόντος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το πολυσηζητημένο, αλλά ανεξάντλητο θέμα της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και πώς αυτή ισχυροποιείται περαιτέρω, κυρίως δια νομοθετικών ρυθμίσεων, είναι το αντικείμενο της συζήτησης που θα διεξαχθεί σήμερα το πρωί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι επανέρχεται το θέμα της ρύθμισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Κύπρο.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Καυτά θέματα στην ατζέντα των δύο ηγετών” γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε νέο κύκλο συνομιλιών εισέρχονται σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μ. Ακιντζί, βάζοντας στο τραπέζι τα «καυτά» θέματα και πως θα τεθεί ενώπιον των δύο ηγετών κοινό έγγραφο των διαπραγματευτών, κυρίων Μαυρογιάννη και Ναμί, με όλα τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία και θα υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης. Επίσης θα αποφασιστούν τα βήματα μέχρι την επόμενη συνάντηση στις 30 Οκτωβρίου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος έχει το πιο υψηλό ποσοστό κρυφής ανεργίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δικαίωμα αίτησης μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για χαριστικές αποζημιώσεις θα έχουν οι απολυθέντες υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών, εξαιρουμένων των πιλότων, των οποίων η απασχόληση τερματίστηκε μεταξύ Οκτωβρίου 2012 και Ιανουαρίου 2015.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: