«Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. ‘Αϊντε να μας βοηθήσουν», ειρωνεύθηκε ο Αναστασιάδης σχολιάζοντας δηλώσεις για συμφωνία στο τέλος του 2015




Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι απαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο και, ιδιαίτερα, επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες για μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, διαμηνύοντας ότι υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε στο Κυπριακό.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Άϊντε, για συμφωνία μέχρι το τέλος του 2015 και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Μάρτιο του 2016, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. ‘Αϊντε να μας βοηθήσουν όντως σε ανάλογα χρονικά περιθώρια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” περί μηνύματος του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε προς τις Βρυξέλλες για συμφωνία επί των ανοικτών ζητημάτων στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους, συγγραφή Συντάγματος και δημοψηφίσματα μέχρι το Μάρτιο του 2016.

“Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. Έιντε να μας βοηθήσουν όντως σε ανάλογα χρονικά περιθώρια. Αλλά οφείλω να πω ότι απαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο και ιδιαίτερα επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Συνεπώς”, πρόσθεσε, “υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε”.

Σε ερώτηση αν με τον όρο απόσταση εννοεί αυτά που δηλώνει ο κ. Ακιντζί περί χωριστών πλειοψηφιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται αυτά που δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

“Ο καθένας εκφράζει τις δικές του θέσεις. Η προσπάθεια είναι να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να σμικρύνουμε διαφορές που ενδεχόμενα σήμερα να φαίνονται μεγάλες, όπως έχει επισυμβεί και σε σωρεία άλλων θεμάτων όπου υπήρχαν διαστάσεις απόψεων, αλλά τελικά υπάρχουν συγκλίσεις”, κατέληξε.

Κυπριακό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: