Επίσκεψη στον Τύμβο: Εδώ συμπυκνώνεται όλη η τραγωδία του Ελληνισμού, είπε ο Νίκος Κοτζιάς




Tον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και το χώρο ανασκαφής του Νοράτλας επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης για την πορεία της ανασκαφής, από τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου.

“Εδώ συμπυκνώνεται όλη η τραγωδία του Ελληνισμού”, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατά τη ξενάγηση του από τον κ. Φωτίου στο σημείο, όπου έχει εκταφεί το μοιραίο Νοράτλας, με τον κωδικό «Νίκη 4», το οποίο χτυπήθηκε από φίλια αντιαεροπορικά πυρά το ξημέρωμα της 22ας Ιουλίου 1974 και κατέπεσε φλεγόμενο στην περιοχή της Μακεδονίτισσας, παίρνοντας του μαζί του στον θάνατο 31 παλικάρια (καταδρομείς και αεροπόρους).

Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο και θα παραμείνει μέχρι αύριο, ώστε να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έφτασε μέχρι το σημείο που γίνονται οι ανασκαφές και ενημερώθηκε για την πρόοδο των ερευνών και τα μέχρι τώρα ευρήματα από τον προϊστάμενο των εργασιών Ξενοφών Καλλή, καθώς και τον κ. Φωτίου.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση και αρκέστηκε στο να πει πως εδώ (Τύμβος Μακεδονίτισσας) “συμπυκνώνεται όλη η τραγωδία του Ελληνισμού”.

Κυπριακό, προσφυγικό και προβλήματα της περιοχής στη συνάντηση Ομήρου-Κοτζιά

Η Ελλάδα έχει αναλάβει δραστήριες πρωτοβουλίες με στόχο την κατάργηση του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, αλλά και για να συμβάλει στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί «μια ώρα αρχύτερα», τόνισε σήμερα εκ νέου ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος Γιαννάκη Ομήρου.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να ενώνει λαό, κράτος, θεσμούς και οικονομία, μέσα στα πλαίσια της ομοσπονδίας όπως αυτή έγινε αποδεκτή μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, 1977 και 1979.

Πέραν του Κυπριακού, στη συνάντηση Ομήρου – Κοτζιά τέθηκαν και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, με τους δύο αξιωματούχους να σημειώνουν το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή, ενώ διαπιστώθηκαν κοινές θέσεις και επί του προσφυγικού ζητήματος που ταλανίζει την ΕΕ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένας ένθερμος υποστηρικτής των αγώνων του κυπριακού λαού για τερματισμό της κατοχής και για αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά από τη σημερινή του θέση συμπαρατάσσεται πλέον θεσμικά με τις αγωνίες και τους πόθους του κυπριακού λαού για μια σύντομη λύση του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και την αρμονική συμβίωση μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Μια λύση, είπε, «η οποία θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, θα τερματίζει το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων του 1960, θα ενώνει λαό, κράτος, θεσμούς και οικονομία, μέσα στα πλαίσια της ομοσπονδίας την οποία ο πρόεδρος Μακάριος αποδέχτηκε με τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1977 και όπως αυτή επαναλήφθηκε με τη συμφωνία Κυπριανού-Ντενκτάς το 1979».

Αλλά, σημείωσε, «μια πραγματική ομοσπονδία η οποία θα είναι πράγματι δημοκρατική και θα διασφαλίζει αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες».

Σε αυτό τον αγώνα, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, η συμπαράσταση της Ελλάδας είναι συνεχής και δεδομένη.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι με τον Έλληνα Υπουργό συζήτησαν και τα προβλήματα της περιοχής, καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα ότι μέσα σε ένα περιβάλλον αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελληνική Δημοκρατία αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Σημείωσε ότι με τις πρωτοβουλίες που οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των δύο χωρών αναλαμβάνουν, οι σχέσεις που έχουν με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, και ευρύτερα με τον αραβικό κόσμο, Ελλάδα και Κύπρος συνεισφέρουν στη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Για το προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα επωμίζεται τεράστιο βάρος, είπε ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως η διεθνής και η ευρωπαϊκή ιδιαίτερα κοινότητα πρέπει να συνεισφέρουν προς εκείνες τις χώρες που δέχονται τρομακτική πίεση λόγω του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και να υπάρξει επίλυση των αιτίων που οδήγησαν τους πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για να κινηθούν προς χώρες μέλη της ΕΕ για μια ασφαλή ζωή.

Ευχαριστώντας τον κ.Ομήρου για την πρόσκληση και τη συζήτηση, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε η Κύπρος να απαλλαγεί από την κατοχή και το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.

«Η Ελλάδα συμπαραστέκεται, υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού και όσον αφορά την ίδια έχει αναλάβει δραστήριες πρωτοβουλίες να ανταποκριθεί στην κατάργηση του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης και στο να συμβάλει να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα από τη μεγαλόνησο» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σημείωσε πως «είναι ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό σωστά, με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, διότι ο κόσμος χρειάζεται μια σταθερή Κύπρο και μια σταθερή Ελλάδα σε μια εποχή αποσταθεροποιήσεων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη βόρεια Αφρική».

Ερωτηθείς τι απαντά σε όσους διαφωνούν με τη ΔΔΟ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό είναι ζήτημα εσωτερικής συγκρότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι οι συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης έδωσαν στην Ελλάδα ένα ρόλο που είναι αναχρονιστικός και πρέπει να καταργηθεί, της εγγυήτριας δύναμης.

Ταυτόχρονα, είπε, η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει στο να φύγουν μια ώρα αρχύτερα τα κατοχικά στρατεύματα και να φροντίσει για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου ως κράτος μέλος της ΕΕ σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

«Τα άλλα είναι ζητήματα εσωτερικής έννομης τάξης της Κύπρου, ζητήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων και των κομμάτων της Κύπρου» υπέδειξε.

«Σεβόμαστε απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανέναν, είτε είναι μεγάλες δυνάμεις, είτε λέγεται Ελλάδα, είτε πολύ περισσότερο Τουρκία, το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές διεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήμασταν πάρα πολύ ευτυχείς αν η Άγκυρα αντιλαμβανόταν αυτό το μήνυμα» είπε.

Σε ερώτηση για το ζήτημα των εποίκων, είπε ότι αυτό το διαπραγματεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Για το προσφυγικό, ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο της Βουλής έχουν «κοινές σκέψεις».

Ερωτηθείς πότε θα οριοθετηθεί εκ μέρους της Ελλάδας η ΑΟΖ με την Κύπρο και με την Αίγυπτο είπε ότι αυτό το ζήτημα «είναι ένα αντικείμενο καλής συνεργασίας στην τριμερή, την οποία ποτέ δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει κανείς ως διπλωμάτης».

ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: