Αλλαγή στάσης Πούτιν; Καλεί τον ‘Ασαντ σε διάλογο με την αντιπολίτευση




Η συριακή ηγεσία πρέπει να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που προτίθενται να συμμετάσχουν σε διάλογο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμος για διάλογο.

Ο Πούτιν, για πρώτη φορά, είπε ότι τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της Συρίας αποτελούν μια από τις αιτίες της συριακής κρίσης, η κλιμάκωση της οποίας δεν οφείλεται μόνο στους ισλαμιστές μαχητές.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως η μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία θα πρέπει να γίνει υπό διεθνή εποπτεία και το μέλλον των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα θα πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί με βάση διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Σαφώς κάνουμε λόγο για διεθνή εποπτεία των διαδικασιών, ανάμεσα τους και της διεξαγωγής εκλογών. Αλλά αυτή η εποπτεία θα πρέπει να είναι αντικειμενική», υπογράμμισε και χαρακτήρισε τον διαμελισμό της Συρίας τη χειρότερη λύση στην κρίση η οποία θα οδηγήσει σε αέναο πόλεμο στην περιοχή.

«Ο διαμελισμός της Συρίας είναι η χειρότερη επιλογή, είναι απαράδεκτος. Δεν θα τερματίσει τον πόλεμο, αντίθετα θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την κλιμάκωση και τη συνέχιση του», δήλωσε.

Παράλληλα δήλωσε στόχος των ΗΠΑ στη Συρία είναι η ανατροπή του Άσαντ, ενώ αυτός της Ρωσίας να βοηθήσει τη Δαμασκό να πολεμήσει την τρομοκρατία.

Όπως τόνισε επίσης, η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από το ρωσικό στρατό να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε ιρακινό έδαφος, προσθέτοντας πως δεν έχει σχέδια για την επέκταση των ρωσικών επιχειρήσεων πέραν της Συρίας.

Στο μεταξύ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Συρία έχουν θέσει τις κυριότερες «τρομοκρατικές οργανώσεις» οι οποίες δρουν στη χώρα αυτή «εκτός μάχης», δήλωσε ο Ρώσος υποστράτηγος Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο συριακό έδαφος.

«Κατόπιν των συριακών αεροπορικών πληγμάτων, οι κυριότερες μονάδες των τρομοκρατικών οργανώσεων, που αποτελούνται από τους καλύτερα εκπαιδευμένους μαχητές, έχουν τεθεί εκτός μάχης, η οργάνωση και το σύστημα ανεφοδιασμού αυτών των οργανώσεων έχουν πληγεί. Οι τρομοκράτες αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη πυρομαχικών, όπλων και καυσίμων», είπε ο υποστράτηγος Καρταπόλοφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εξάλλου η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε ένα πλήγμα σε μια γέφυρα στον Ευφράτη ποταμό στη Συρία που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) για να μεταφέρουν εφόδια. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Καρταπόλοφ, η γέφυρα αυτή είναι πλέον αδιάβατη.

Συνολικά, η ρωσική ΠΑ έχει πραγματοποιήσει 934 εξόδους και έχει πλήξει 819 θέσεις τρομοκρατών από την έναρξη των επιχειρήσεών της στη Συρία, συνόψισε ο ίδιος.

Η Ρωσία διέψευσε, επίσης, τις πληροφορίες μη κυβερνητικής οργάνωσης, σύμφωνα με την οποίες ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε νοσοκομείο εκστρατείας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι.

Reuters, Sputnik, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Σότσι, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: