Αύξηση φόρου σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Κομισιόν




Αύξηση του φόρου σε δύο από τα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά της Ελλάδας, το τσίπουρο και την τσικουδιά, ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βρει λύση εντός δύο μηνών και σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης, οι Βρυξέλλες μπορούν να παραπέμψουν την Αθήνα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην Ελλάδα το τσίπουρο και η τσικουδιά επιβαρύνονται με το μισό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε σχέση με τα λοιπά αλκοολούχα ποτά, ενώ για τους λεγόμενους «διήμερους» αποστάκτες (αυτούς που διακινούν χύμα τα δύο ποτά) ο ΕΦΚ είναι μόλις 6% του κανονικού. Για την Κομισιόν αυτό το φορολογικό καθεστώς αντιβαίνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών. Το μόνο αλκοολούχο για το οποίο η Ελλάδα δικαιούται εξαίρεσης και μπορεί να επιβάλει ΕΦΚ χαμηλότερο έως 50% από τον κανονικό είναι το ούζο.

Η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην εγχώρια ποτοποιία τσίπουρου και τσικουδιάς, αφού θα αυξηθεί η τιμή τους με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η λαθραία διακίνηση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περί τα 17 εκατομμύρια λίτρα παράνομου τσίπουρου και τσικουδιάς και οι απώλειες εσόδων για το δημόσιο ταμείο φθάνουν 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη αντίδραση από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την προστασία των μικρών παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς και τη θέσπιση ενός νέου καθεστώτος ειδικών φόρων κατανάλωσης που, από τη μια, θα σέβεται την κοινοτική νομοθεσία, και από την άλλη, θα παρέχει στην Ελλάδα αντίστοιχες, με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, εξαιρέσεις προστασίας παραδοσιακών εθνικών προϊόντων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: