«Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση ό,τι και να γίνει την επομένη των εκλογών. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα έχει κυβέρνηση προοδευτική με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά να ανοίγει δρόμους ή θα έχει μια κυβέρνηση που θα είναι το παλιό πολιτικό σύστημα.

Είπε ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα πάρει τη διερευνητική εντολή και μέσα σε τρεις μέρες θα έχουμε κυβέρνηση. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώτος θα σχηματίσει κυβέρνηση. Κανείς δεν θα πάρει το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ξανά, θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού», τόνισε.

«Θα έχουμε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, δεν θα έχουμε όμως μια παρά φύση κυβέρνηση. Διότι μια κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μια παρά φύση κυβέρνηση», δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ ότι είναι δύναμη που θέλει τη συνεργασία, αρκεί να είναι έντιμη και να είναι πάνω σε έναν στόχο. «Αποδείξαμε ότι ήρθαμε για να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τον λαό. Δεν μας καλούν σε συνεργασία, αλλά σε ενσωμάτωση σε ένα παλιό πολιτικό καθεστώς», είπε.

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ αποτελούν επιλογή συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει την αίσθηση πως τα δύο κόμματα θα σταθμίσουν ως επιλογή ευθύνης να μην οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. «Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς και όχι εμένα», ανέφερε.

Ανέφερε ότι η κριτική της κ. Γεννηματά ταυτίζεται με τον κ. Μεϊμαράκη και είναι όλη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και πως ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε προχτές να κερδίσει ο κ. Μεϊμαράκης για να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.

Παραπέμποντας στις δηλώσεις του Εβρέ Φαλτσιανί, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους δικαστές που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σχολίασε πως «όταν μιλάνε οι ξένοι δεν χρειάζεται εγώ να ευλογάω τα γένια μου». Τόνισε ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως, «όσο υψηλά ιστάμενοι κι αν είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει ιδεολογία, ότι δεν είναι ιδεολογία το νόμισμα, ότι συνεχίζει να βρίσκεται στα αριστερά του πολιτικού χάρτη, ότι είναι η δύναμη που θέλει να εκπροσωπήσει τις μη προνομιούχες τάξεις, είναι ένα λαϊκό κόμμα και ότι δεν θέλει να κερδίσει μόνο τους αριστερούς ψηφοφόρους αλλά και τους συντηρητικούς που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Έγιναν και λάθη, σε επιλογές προσώπων, όμως το άλλο όνομα των λαθών που κάναμε είναι η εμπειρία», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο λάθος του ότι είχε υπερτιμήσει τη δύναμη του δίκιου έναντι της ισχύος του χρήματος. «Όμως δεν μετανιώνω γιατί δώσαμε στον λαό την ευκαιρία να δώσουμε έναν αγώνα άξιο και έντιμο», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η συμφωνία που πέτυχε είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, καθώς θέτει το ζήτημα του χρέους, των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, τις εργασιακές σχέσεις-επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.

Για τις συντάξεις επισήμανε ότι κατάφερε η κυβέρνηση οι συντάξεις να σωθούν και υπάρχει μια ανεπαίσθητη μείωση που πηγαίνει για να στηρίξει τον κλάδο της υγείας και όχι στους δανειστές.

Ως προς την ιδέα του κ. Μεϊμαράκη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος, είπε ότι δεν την απορρίπτει καθόλου, αλλά αναρωτιέται με ποια γραμμή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ν.Λ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: