Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν χθες τη στρατιωτική ανάμιξη της Ρωσίας στη Συρία, καθώς και τρόπους για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία (“de-conflict”) και τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

“Ήταν μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων για τις στρατιωτικές αλλά και τις πολιτικές επιπτώσεις της αυξανόμενης δέσμευσης της Ρωσίας στη Συρία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας ότι η συνάντηση έγινε για να προετοιμασθούν οι αυριανές συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

“Συζήτησαν την ανάγκη όχι μόνο να αποφευχθούν συγκρούσεις (de-conflict) αλλά, εί δυνατόν, να επιστρέψουμε στη συζήτηση για να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσουμε σε μα πολιτική μετάβαση”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. “Συζήτησαν διάφορους τρόπους για να το εξετάσουμε αυτό”.

Ο όρος “de-conflict” είναι ένας διπλωματικός όρος για την αποφυγή ακούσιων επεισοδίων ή ατυχημάτων μεταξύ διαφόρων στρατιωτικών δυνάμεων που επιχειρούν στο ίδιο πεδίο.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συζητήσει ένα “σχέδιο δράσης” για τη Συρία, λέει ο πρόεδρος Ροχανί

Το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τους Ευρωπαίους ένα ενδεχόμενο σχέδιο δράσης για τη Συρία μόλις ηττηθούν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

“Δεν είναι πρόβλημα για εμάς (…) να αρχίσουμε συνομιλίες για να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε το επόμενο σχέδιο δράσης, αφού οι τρομοκράτες θα έχουν εκδιωχθεί από το (συριακό) έδαφος”, εξήγησε σε συνέντευξή του στον δημόσιο αμερικανικό ραδιοσταθμό NPR που θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο, Δευτέρα.

“Όμως οφείλουμε να δράσουμε όλοι μαζί και να έχουμε μια φόρμουλα για να διώξουμε τους τρομοκράτες αμέσως”, υπογράμμισε.

“Οφείλουμε να μιλήσουμε για τις μελλοντικές επιλογές” με τη συριακή κυβέρνηση και “όλα τα ενεχόμενα μέρη” με στόχο “να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο δράσης”, δήλωσε.

Όμως ο ιρανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η τύχη της Συρίας και του προέδρου της Μπασάρ αλ-‘Ασαντ δεν μπορεί να αποφασισθεί παρά μόνο από τους ίδιους τους Σύρους: “Στο τέλος, η τελευταία λέξη, και η σημαντικότερη λέξη, ανήκει στον λαό αυτής της χώρας”, τόνισε.

“Ανησυχούμε για την κατάσταση στη Συρία και για τον συριακό πληθυσμό”, δήλωσε ακόμη ο Ροχανί. “Οι καρδιές μας ματώνουν για τους πολλούς ανθρώπους που σκοτώνονται καθημερινά”. “Το Ιράν θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Συρία”, υπογράμμισε.

Το Ιράν είναι, μαζί με τη Ρωσία, ένας από τους πιο σταθερούς συμμάχους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο στηρίζει στρατιωτικά.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει με τις χώρες της περιοχής ένα “πλαίσιο συντονισμού” για την καταπολέμηση στο Ιράκ και τη Συρία των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά τους οι Δυτικοί χαλάρωσαν τη θέση τους σχετικά με την τύχη του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η αποχώρηση του οποίου δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Συρία.

Η Γαλλία “συζητεί με όλους και δεν αποκλείει κανέναν” στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το Παρίσι θεωρεί πάντως ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει αιωνίως επικεφαλής της χώρας: “Το μέλλον της Συρίας δεν μπορεί να περνά από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ”, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

ΠΗΓΕΣ: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: