Συναγερμός για τους πρόσφυγες: Εκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες, οι Γερμανοί έκλεισαν τα σύνορα




Του ΝΙΚΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών  προς την Ευρώπη λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θέτει υπό σκληρή δοκιμασία τόσο τους μηχανισμούς  υποδοχής και  αφομοίωσης των προσφύγων  αλλά και κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως αυτόν της Συνθήκης Σενγκεν που καθιέρωσε την ελεύθερη διακίνηση πολιτών της Ε.Ε..

Η έστω και προσωρινή αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν  και το  κλείσιμο συνόρων στην Γερμανία και άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ελλάδας ,καθώς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες  και πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά  με προορισμό την Γερμανία, κινδυνεύουν να εγκλωβίσουν στην χώρα μας που δεν έχει πλέον δυνατότητα ούτε να ελέγξει τα σύνορα ούτε όμως να τους περιθάλψει.

Ως εκ τούτου προσλαμβάνει κρισιμότατο χαρακτήρα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Καθώς η Γερμανία  βρέθηκε στην πρωτοπορία της προσπάθειας για υποδοχή και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις Ευρωπαϊκές χώρες , μετατράπηκε τελικά σε πόλο έλξης και τελικό προορισμό για τους δεκάδες χιλιάδες προσφυγές και παράνομους μετανάστες που φθανουν καθημερινά πια με κάθε μέσο στις ακτές των ελληνικών νησιών αλλά και στην Ιταλία, αναζητώντας διέξοδο για την Κεντρική Ευρώπη και τελικά την Γερμανία

Το γεγονός ότι πλέον όλοι θέλουν να φθάσουν στην Γερμανία, όπου ακόμη και η Καγκελάριος Μερκελ βγάζει … σέλφις με σύρους πρόσφυγες , οδήγησε σχεδόν 17000 προσφυγές στην κεντρική πλατεία του Μονάχου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας εκρηκτική κατάσταση στην πρωτεύουσα της συντηρητικής Βαυαρίας.

Η Γερμανία που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διακριθεί για τις προσπάθειες  υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής  στάσης για την  αντιμετώπιση του προσφυγικού, υποχρεώθηκε έτσι στην άμεση λήψη μέτρων με πρώτο την αναστολή της Συνθήκης Σενγκεν και την επιβολή  ελέγχων από τις ενισχυμένες στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την Αυστρία. Η απόφαση εξήφθη μετα από τηλεδιάσκεψη που είχαν η κ. Μερκελ με τον αντιπρόεδρο Γκάμπριελ ,τον ΥΠΕΞ Φ. Στάινμαγιερ και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Σιχόφερ.

Ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών Thomas de Maiziere μάλιστα δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη ,εκείνοι που θα αποφασίζουν σε ποια  χώρα και σε ποια πόλη θα εγκαθίστανται.

Μετα την Γερμανία και η Τσεχία αύξησε τα μετρά έλεγχου  στα σύνορα της με την Αυστρία φοβούμενη ότι κύματα εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων θα κατευθυνθούν στο έδαφος της.

Με αυτό το πραγματικά δραματικό χαρακτήρα που παίρνει το ανεξέλεγκτο προσφυγικό ρεύμα από  την Μέση Ανατολή την Βόρειο Αφρική και την Ασία  η διχασμένη Ευρώπη αναζητεί σήμερα λύσεις στην Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε..

Συμφωνά με πληροφορίες έχει επιτευχθεί κατ αρχήν σύγκλιση στην πρόταση του προέδρου της Ε.Ε. Ζ.Κ. Γιούνκερ για την μετεγκατάσταση  120.000 προσφύγων με αναλογική κατανομή σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με  πληροφορίες από τις πρώτες συναντήσεις των Μονίμων Αντιπροσωπων των χώρων μελών υπηρξε συγκλιση στην προταση του κ. Γιουνκερ, δεν υπάρχει όμως συμφωνία για το πόσοι πρόσφυγες θα απορροφηθούν από κάθε μια από τις  τρεις χώρες  “δεξαμενές”, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, ενώ απουσιάζει η αναφορά στον «υποχρεωτικό» χαρακτήρα  της εφαρμογής αυτής της ποσόστωσης στην μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Και όπως όλα δείχνουν εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τοτε ενδεχομένως και με δεδομένη την έκρηξη του προσφυγικού θα δρομολογηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ,ώστε να μην παραπεμφθεί εκ νέου  η συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών στις 8 Οκτωβρίου.

Η Κομισιόν πάντως και με ανακοίνωση της ,επιχειρεί να δικαιολογήσει την απόφαση της Γερμανίας για επιβολή ελέγχων  στα σύνορα με την Αυστρία και όπως επισήμανε ο Ζ.Κ. Γιουνκερ η προσωρινή αναστολή της Σένγκεν προβλέπεται και είναι νόμιμη σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσης, όπως είναι η σημερινή.

Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά του κ.Γιουνκερ ότι  η ελευθερία  μετακίνησης πολιτών μέσα στην ζώνη Σενγκεν είναι ένα μοναδικό σύμβολο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ,αλλά παρόλα αυτά αποτελεί την μια πλευρά του νομίσματος που στην άλλη πλευρά του έχει την καλύτερη κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της  προσφυγικής κρίσης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: