Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ, επικυρώνεται απόψε η κυβερνητική συμμαχία πάλι με τον Καμμένο




Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 7 έως 7.5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκρατίας , σηματοδοτεί τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα, ανατρέποντας πλήρως τις δημοσκοπήσεις και τα exit polls που προέβλεπαν ντέρμπι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι σημερινές εκλογές ήταν μια επανάληψη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ως προ το εύρος της νίκης του νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και την μη επίτευξη αυτοδυναμίας από την πλευρά του. Λες και οι εκλογές έγιναν για να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας το κόμμα του από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που καταψήφισε το τρίτο μνημόνιο και του αφαίρεσε την «δεδηλωμένη». Η «Λαϊκή Ενότητα», που κατήλθε με υψηλές προσδοκίες στον προεκλογικό αγώνα, αγκομαχά να πιάσει το όριο του 3% για να εισέλθει στην Βουλή και μάλλον δεν θα τα καταφέρει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκλογολόγων.

Αξιοσημείωτη είναι η αντοχή που επιδεικνύουν οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου. Αν και υφίστανται διαρκή εκλογική αιμορραγία από το 2012 που ιδρύθηκαν,εν τούτοις κατορθώνουν για μία ακόμη φορά να δώσουν το «παρών» στην νέα Βουλή και να έχουν τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ως εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες, οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, συμφωνήσει ότι θα συμβαδίσουν και στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αναμένεται, μάλιστα, η συμμαχία αυτή να επικυρωθεί απόψε με την κοινή εμφάνιση Τσίπρα-Καμμένου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας, για τα επινίκια.

Η Χρυσή Αυγή, παρά τις δικαστικές περιπέτειες της ηγεσίας της σχετικά με την υπόθεση Φύσσα, όχι μόνο διατηρεί την τρίτη θέση που της εξασφαλίζει την τρίτη διερευνητική εντολή, αλλά αυξάνει ελαφρά τις δυνάμεις της. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, ως βασική συνιστώσα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», καθηλωμένο παραμένει το ΚΚΕ ,ενώ Το Ποτάμι κινείται καθοδικά, χάνοντας ψήφους τόσο προς την Νέα Δημοκρατία όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος παίκτης στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας είναι το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη «Ένωση Κεντρώων», που ύστερα από αγώνα τριάντα και πλέον εδρών κατορθώνει να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: