Οικονομικοί μετανάστες παριστάνουν τους Σύρους πρόσφυγες για να εισέλθουν στην Ευρώπη




Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες πλημμυρίζουν τη Ευρώπη, πολλοί οικονομικοί μετανάστες εισέρχονται στη Γηραιά Ήπειρο προσποιούμενοι τους Σύρους πρόσφυγες.

«Είμαστε από την Συρία», δήλωσαν αρχικά. «Είμαστε από την Αλγερία», παραδέχτηκαν, αργότερα γελώντας αρκετοί νεαροί άνδρες στη Βιέννη, οι οποίοι περίμεναν να πάρουν εισιτήρια για να μεταβούν στη Γερμανία.

Οι ιστορία των ανδρών αυτών δεν είναι πρωτότυπη. Καθώς η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της στους πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ, την Ερυθραία, άλλοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να περάσουν στη Δύση.

«Είμαι παράνομος μετανάστης, όχι πρόσφυγας», δηλώνει ο Αλγερινός Χαμζά. «Στη χώρα μου μπορείς να ασχοληθείς μόνο εγκληματικές πράξεις και ναρκωτικά. Μπήκα πολλές φορές στη φυλακή για ναρκωτικά και απόπειρα δολοφονίας», είπε μιλώντας σε Αμερικανό δημοσιογράφο.

«Είναι εύκολο να ταξιδεύεις μαζί με τους πρόσφυγες. Μας δίνουν τροφή και κατάλυμα και ο κόσμος μας καλοδέχεται», συμπλήρωσε.

Για πολλούς ο δρόμος προς την Ευρώπη ξεκινά από την Τουρκία. Παραδίδοντας τα διαβατήριά τους, οι μετανάστες μπορούν να αγοράσουν, εκεί, πλαστά με 200 δολάρια. Συχνά μπορούν να αγοράσουν τα διαβατήρια και τις ταυτότητες πραγματικών Σύρων που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Αν και η Τουρκία είναι ο βασικός προμηθευτής των πλαστών διαβατηρίων, έχουν δημιουργηθεί και τοπικές «αγορές» στην Ουγγαρία, την Αυστρία, την Κροατία και την Σερβία. «Το δυστύχημα είναι πως οι αληθινοί Σύροι πληρώνουν το τίμημα», δηλώνει αρμόδιος Αυστριακός υπάλληλος.

«Δείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Τι κάνουν εδώ; Εμείς φεύγουμε για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο και την σφαγή, αλλά αυτοί παίρνουν τις θέσεις μας. Δεν καταλαβαίνω. Πιστεύαμε πως οι Ευρωπαίοι κάλεσαν εμάς τους Σύρους να έρθουμε στην Ευρώπη», δήλωσε Σύρος πρόσφυγας.

Η πλημμυρίδα των οικονομικών μεταναστών έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλές χώρες της ΕΕ για την ασφάλειά τους. Ανησυχούν για την εισροή εγκληματικών στοιχείων στο έδαφός τους, μεταξύ των οποίων και μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπηρεσίες ελέγχου προσπαθούν να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς Σύρους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες και τα εγκληματικά στοιχεία. Ωστόσο με τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων να συνωστίζονται στα σύνορα της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, πολλοί καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: Sputnik

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: