Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε μια διαδικασία συνδεδεμένης με την ανάπτυξη, χωρίς να επιτρέπεται πλέον η αναπαραγωγή των μοντέλων που δημιούργησαν και συντηρούν την κρίση έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για πρώτη φορά από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Διεθνή Διάσκεψη για την Αναπτυξιακή Ατζέντα 2015.

Σε ένα κατά συντριπτική πλειοψηφία ευνοϊκά διακείμενο ακροατήριο, καθώς η αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών τίθεται όλο και πιο δυναμικά από την πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ ,ως επί το πλείστον αναπτυσσόμενες χώρες και χώρες της Αφρικής της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Τσίπρας σύνεδεσε το θέμα του χρέους με την απουσία ανάπτυξης και αναπαραγωγή της φτώχειας σε κάθε γωνιά του πλανήτη και κάλεσε όλους να διδαχτούν από την ελληνική εμπειρία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσνεφ , του Ισημερινού Ραφαέλ Κορία και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, έχει διττή αποστολή στο πενθήμερο που θα παραμείνει στην Νέα Υόρκη.

Με την παρουσία του στην Γενική Συνέλευση θέλει να κάνει αισθητό ένα αρκετά μετριοπαθές αριστερόστροφο στίγμα το οποίο καθησυχάζει τις μέχρι τώρα καχύποπτες κυβερνήσεις και επενδυτές και συγχρόνως να δημιουργήσει διεθνές προφίλ και να ενισχύσει το κύρος του, το οποίο τραυματίσθηκε στο επτάμηνο της πρώτης κυβέρνησης του.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει επίσης ότι θα μπορέσει προβάλλοντας και το γεωστρατηγικό χαρτί, ειδικά τώρα που η κρίση στην Συρία μπαίνει σε νέα αποφασιστική καμπή ,να εξασφαλίσει στήριξη στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά κυρίως να κερδίσει σύμμαχους στο αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους.

Παρά την δημόσια δήλωση Ομπάμα ,με τον οποίο αναμένεται να έχει την τυπική χειραψία και συνομιλία μερικών λεπτών στην διάρκεια της δεξίωσης που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η υπόθεση του χρέους δεν θα κριθεί στην Νέα Υόρκη, αλλά στην Πλατεία Συντάγματος όπου εντός των προσεχών εβδομάδων θα κλιμακωθούν οι έλεγχοι της Τρόικας.

Ενώ ο κ. Τσίπρας κτίζει το διεθνές προφίλ του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αθήνα με αγωνία όλοι αναμένουν τα νέα μετρά φορολογικά και δημοσιονομικά τα οποία θα κτυπήσουν την πόρτα των φορολογουμένων τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που ομολόγησε μιλώντας στους Financial Times ,ότι «μπορεί να κάνει και πράγματα που δεν είναι αριστερά» ,προέβλεψε ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε ανάπτυξη το Β Εξάμηνο του 2016.

Διευκρινίζοντας ότι προϋπόθεση γι αυτό είναι η θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς τα τέλη Νοεμβρίου, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών πριν από το τέλος του 2015 (ώστε να μην εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. που προβλέπουν και κούρεμα των καταθέσεων) και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σαρωτικά με το πρώτο κύμα μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στον Οκτώβριο ώστε να μπορέσει να ξεκλειδώσει την πρώτη δόση των 3 δισ. ευρώ.

Στα πρώτα «θύματα» οι οικογένειες που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ,καθώς ισχύει πλέον ο ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, οι αγρότες με την σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% (μέχρι το 2017) ,οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και χιλιάδες νοικοκυριά με εισόδημα 20000 ευρώ και άνω που θα υποστούν αυξημένους φορολογικούς συντελεστές ,ενώ από τα 12.000 ευρώ και άνω θα φορολογείται το εισόδημα από το πρώτο ευρώ έστω και με χαμηλό συντελεστή.

Στην φοροκαταιγίδα αυτή πρέπει να προστεθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από ενοίκια και τα τέλη κυκλοφορίας για τα οποία ακόμη επικρατεί σύγχυση, με τους οδηγούς να είναι και πάλι έτοιμοι να αρχίσουν να καταθέτουν πινακίδες.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον ,η μοναδική επιλογή για τον κ. Τσίπρα είναι να εργαστεί , ελπίζοντας σε μια γρήγορη ρύθμιση του χρέους. Που θα είναι το επιχείρημα για να δικαιολογηθεί η νεοφιλελεύθερη στροφή στους φόρους επί των πολλών.

ΠΗΓΗ: WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: