Σήμερα η σύνοψη του πρώτου κύκλου των συζητήσεων: Τα πρώτα εμπόδια…




Στις 11.30 σήμερα θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να υπάρξει και σύνοψη του α΄ κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.

Με βάση επίσης τον σημερινό προγραμματισμό, στις 15.30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης. Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ

Το “αγκάθι” των εργασιακών εμφανίστηκε χθες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο καθώς όπως φαίνεται οι δανειστές επανέρχονται στις παλαιότερες προτάσεις τους για πλήρη άρση των διοικητικών περιορισμών σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις αλλά και αυστηρότερα κριτήρια για την προκήρυξη απεργιών.

Διαφοροποίηση μεταξύ των δανειστών παρατηρεί η ελληνική πλευρά αναφορικά με τις προβλέψεις του ΑΕΠ αλλά και για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι που προς το παρόν καθιστά δύσκολή της συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Στη συζήτηση που είχαν χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε και το θέμα των κόκκινων δανείων. Στη συνάντηση αναλύθηκε η ελληνική πρόταση, η οποία στηρίζεται στη λογική ότι πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις ακόμα και ‘κούρεμα’ δανείων ώστε να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες και να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιφυλάχθηκαν και θα δώσουν τις αντιπροτάσεις τους αύριο, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ανακεφαλαιοποίσης των τραπεζών, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Επίσης αύριο θα συζητηθούν το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και θέματα Δικαιοσύνης.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, MEGA TV, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: