Είναι μια συμφωνία που έχει αρκετά προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες ομολογεί ο Ευκλείδης




«Ελπίζουμε ότι η σημερινή (χθεσινή) συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

«Μετά από 6 μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων και πολλά πάνω -κάτω, έχουμε επιτέλους συμφωνία», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα οδηγήσει την ελληνική Οικονομία προς τα μπρος, υπό την έννοια ότι σύντομα θα αρχίσει η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών, προβλέπεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών σε “bail- in” (διάσωση εκ των έσω). Eπομένως, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος η διαδικασία για την αναστροφή των αρνητικών συνεπειών από τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα οδηγήσει τάχιστα τις τράπεζες στο σημείο που βρίσκονταν πριν.

«Αυτή η συμφωνία έχει πολλές ευκαιρίες», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δίνεται η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει το δημοσιονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει την απάτη και τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μια σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Ευ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η συμφωνία αυτή δημιουργεί προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να ακούσουν τις προτάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο του 2016, ενώ πολύ πιο πριν θα παρουσιαστεί σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Καταλήγοντας ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς θα ανταποκριθούν. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η βέλτιστη δυνατή εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για να αμβλυνθούν οι τυχόν αρνητικές συνέπειες, ανέφερε τέλος ο υπουργός.

http://mignatiou.com/2015/08/epeni-alla-ke-ori-apo-to-eurogroup-gia-tin-ellada/

Ολη η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών

Μετά από έξι μήνες πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων με πολλές διακυμάνσεις, έχουμε μία συμφωνία. Για αυτή τη συμφωνία έχουν εργαστεί σκληρά πολλοί άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους ανθρώπους στην Ελλάδα, τα τεχνικά κλιμάκια, τους συμβούλους όπως επίσης και τους θεσμούς. Πολλοί ευρωπαίοι έχουν εργαστεί για αυτή τη συμφωνία είτε εκπροσωπώντας την χώρα τους είτε μέσα στους ίδιους τους θεσμούς. Με αυτή τη συμφωνία, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά. Θα προχωρήσει με την έννοια ότι στο εξής, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα γίνει κατά πολύ σταθερότερο. Υπάρχει η υπόσχεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι καταθέσεις και χωρίς οι καταθέτες να έχουν καμία ανησυχία. Έτσι θα ξεκινήσει πολύ σύντομα η διαδικασία αντιστροφής των αρνητικών επιπτώσεων των capital controls , οι τράπεζες θα επιστρέψουν στο σημείο όπου ήταν πριν και –ελπίζω- σε μια πολύ πιο στέρεα βάση.

Ποτέ δεν αποκρύψαμε το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία έχει ευκαιρίες. Δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής καθώς και μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, είναι μια συμφωνία που έχει και αρκετά προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα εξαρτάται από το πώς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για την οικονομία στο σύνολό της, τις οποίες οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να ακούσουν – θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιασθεί το Μάρτιο του 2016. Παράλληλα και πολύ πριν από αυτό, θα υπάρξει για παράδειγμα σχεδιασμός για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα (για τους αγρότες).

Τελικά, το πόσο καλή είναι μία συμφωνία εξαρτάται από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί δρώντες θα ανταποκριθούν σε αυτή. Μία συμφωνία είναι τόσο καλή όσο κανείς επωφελείται από αυτή. Ας ελπίσουμε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αυτή τη συμφωνία, από τις μεταρρυθμίσεις και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτές, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες οι οποίες σίγουρα υπάρχουν μέσα στη συμφωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Μαρίας Αρώνη, Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: