Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών (IAEA) υπέγραψε σήμερα με το Ιράν έναν «οδικό χάρτη» με σκοπό να επιλύσει όλα τα θέματα που είχε σε εκκρεμότητα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAEA.

Η μελλοντική πρόσβαση στην ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση Παρσίν, την οποία έχει επιδιώξει κατ’ επανάληψη η υπηρεσία, είναι μέρος μίας ξεχωριστής «διευθέτησης», δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο. «Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2015, ο Γενικός Διευθυντής θα παράσχει την τελική αποτίμηση για την επίλυση όλων των παρελθόντων και τρεχόντων εκκρεμούντων ζητημάτων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις είναι μία “ιστορική στιγμή” και ένα “νέο κεφάλαιο ελπίδας”.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιέννη έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανοίγει τον δρόμο για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Β.Χ), Reuters, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: