Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Ελεος πια. Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να υποβάλλει τη χώρα σε αυτή την προσβλητική και ταπεινωτική διαδικασία. Δεν δικαιούται να αφήνει τη χώρα να διασύρεται με τον τρόπο αυτόν. Δεν δικαιούται να επιτρέπει να διατυπώνονται οι θλιβερές αναφορές σε «κατάλυση της δημοκρατίας» από την ίδια την πρόεδρο της Βουλής. Να συκοφαντείται ο ίδιος ως «πραξικοπηματίας» από την ίδια την εκλεκτή του πρόεδρο της Βουλής. Η οποία του πετάει κατάμουτρα ότι η Ιστορία αυτή θα τη θυμάται επειδή περιφρούρησε τους θεσμούς και όχι σαν πραξικοπηματία…

Και να δέχεται αδιαμαρτύρητα και άλλες μομφές. Από τον κ. Λαφαζάνη. Που τον κατηγόρησε ότι αφήνει τη χώρα έκθετη στο έλεος των πιστωτών λοιδορώντας τις… εναλλακτικές προτάσεις που υπήρχαν. Ξέρετε, το κόλπο με τους σαλταδόρους στο Νομισματοκοπείο και στην Τράπεζα της Ελλάδος? ‘Η το άλλο για το οποίο και ο ίδιος ο συμπαθής κ. Λαφαζάνης είχε εργαστεί αόκνως με τα δισ. που θα έστελνε με τα Αντόνοφ ο θείος Βλαδίμηρος.

Ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να επιτρέπει να ευτελίζεται με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα. Με μια κυβέρνηση που παρουσιάζει αυτή τη θλιβερή εικόνα. Με έναν υπουργό, εκείνον της Δικαιοσύνης, εισηγητή μάλιστα, να δηλώνει ότι δεν δέχεται και δεν συμφωνεί με το κρισιμότερο νομοσχέδιο των τελευταίων ετών, αλλά το ψηφίζει επειδή, όπως είπε, διαφορετικά η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και θα πεινάσουν οι Ελληνες.

Αυτό ούτε ο Αδωνης Γεωργιάδης δεν είχε τολμήσει να το πει έτσι… Ο κ. Τσίπρας πέταξε το γάντι προχθές στους εσωκομματικούς αντιπάλους, που όχι μόνο το σήκωσαν, αλλά του το επέστρεψαν με τον πιο άκομψο και προσβλητικό τρόπο. Τελικά, οι Σόιμπλε, Μέρκελ, Ντράγκι και οι υπόλοιποι ήταν μεν σκληροί αντίπαλοι, αλλά τήρησαν τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής ευπρέπειας. Αυτό που δεν έκαναν οι μέχρι χθες υπουργοί του, ούτε η συνεργάτις του, την οποία προώθησε στον δεύτερο κορυφαίο θεσμικό ρόλο.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται όλο αυτόν τον καιρό να κόψει σύρριζα αυτά τα φαινόμενα, γιατί αποτελούσαν το alter ego του. Αντιλαμβάνεται πια πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος του εκφραστή των μνημονίων. Αλλά έχοντας μπει ήδη στα βαθιά νερά του Ρουβίκωνα, δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ να κοιτάζει αμήχανα το γάντι που του πέταξαν πίσω οι σύντροφοι Ζωή, Παναγιώτης, Ρινάλτι και άλλοι.

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: