Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της εταιριών, η προώθηση των επενδύσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και, στον αγροτικό τομέα, η αναζωογόνηση των συνεταιρισμών, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του νέου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη. Αναφερόμενος δε στη συμφωνία για το νότιο ευρωπαϊκό αγωγό, είπε ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα με ευρύτερες διαστάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Μιλώντας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Σκουρλέτης επικαλέστηκε επίσης ένα απόσπασμα από άρθρο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά σύμφωνα με το οποίο, σε στιγμές ακραίας κρίσης ορισμένοι οχυρώνονται πίσω από τον βολονταρισμό ο οποίος όμως δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να απαντά κανείς πολιτικά.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης ο κ. Σκουρλέτης συνέστησε χαμηλούς τόνους, ψυχραιμία, ενωτική διάθεση ενώ με αφορμή την αλλαγή κυβέρνησης έκανε λόγο για σκυταλοδρομία που γίνεται σε συνθήκες ανώμαλου δρόμου.

“Είμαστε, είπε, εξαναγκασμένοι να φέρουμε μια συμφωνία που είναι επώδυνη, δεν αντιστοιχεί στις απόψεις και το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά την επέλεξε γνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε ένα καταστροφικό τσουνάμι και διόγκωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα γίνει ωστόσο, όπως είπε, προσπάθεια να ελαφρύνουμε το κόσμο από τις επιπτώσεις, στο μέτρο του δυνατού”.

Λαφαζάνης: Είμαι παρών – υποστηρίζω την ενότητα

“Συνεχίζω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: “Υποστηρίζω πλήρως την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων. Φεύγω διαφωνώντας με μια πολιτική συμφωνία που αποφάσισε η κυβέρνηση. Δεν απογοητεύομαι, θεωρώ ότι το νέο μνημόνιο – και θα αγωνιστώ γι’ αυτό – θα γίνει μια μικρή παρένθεση στην πορεία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται ακόμη και αυτήν την ώρα από ισχυρούς κύκλους της ΕΕ την υπερατλαντική πλευρά προκειμένου να σταματήσει το έργο του νότιου ευρωπαϊκού αγωγού το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Επανέλαβε τη στήριξη και στον αγωγό ΤΑΡ ενώ στον απολογισμό του 6μήνου στάθηκε στα βήματα για την προώθηση της έρευνας υδρογονανθράκων, στην επαναλειτουργία της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας – Κερατσινίου. Στάθηκε τέλος ιδιαίτερα στην ανάγκη, οι δημόσιες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας να παραμείνουν δημόσιες και να ανασυγκροτηθούν.

“Δεν θα είναι, είπε, καθόλου ευχάριστο να δούμε εκποιήσεις των μεγάλων ενεργειακών μας επιχειρήσεων. Όχι γιατί διακατέχομαι από κρατισμό, αλλά γιατί η ισχυρή δημόσια παρέμβαση στον ενεργειακό τομέα, έχει στρατηγική σημασία για την έξοδο από την κρίση”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: