Κυβερνητικές πηγές: Δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων




Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, ευρισκόμενες σε διαρκή επικοινωνία με μέλη της ελληνικής αποστoλής στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας την σκληρή διαπραγμάτευση στην Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών επί του κειμένου του Eurogroup, ανέφεραν λίγο πριν τα μεσάνυχτα Κυριακής, ότι “δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων”, και ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο στόχο από το “να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με μια συμφωνία βιώσιμη”.

Κατά τις κυβερνητικές πηγές, “η αποδεδειγμένη και έμπρακτη βούληση του πρωθυπουργού να επιτύχει συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις”, είναι ταυτόχρονα και ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, εκεί κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι τόσο στο Eurogroup, όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη – μέλη διχασμένα.

Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: