Κείμενο πλειοψηφίας με πέντε μεγάλες διαφωνίες στη σύνοδο κορυφής




Κείμενο τεσσάρων τουλάχιστον σελίδων, έχει εγκρίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup – και το κείμενο αυτό έχει παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής για περαιτέρω επεξεργασία.

Όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή, στο κείμενο περιλαμβάνονται περίπου πέντε σημεία στα οποία υπάρχουν ενστάσεις. Η Ελλάδα διαφωνεί στην πρόβλεψη για πλήρη ανάμιξη του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην πρόβλεψη για εγγυήσεις €50 δις που θα παραδοθούν σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο.

Η Γερμανία διαφωνεί με την παράγραφο που αναφέρεται στη διευθέτηση του χρέους, ενώ επτά χώρες – όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Εσθονία κ.ά. – επιθυμούν στην απόφαση να υπάρχει ρητή αναφορά σε Plan B, δηλαδή στο ενδεχόμενο Grexit.

Η ίδια πηγή έλεγε ότι σε περίπτωση που δε βρεθεί συμφωνία απόψε, θα πρέπει να συγκληθεί σύνοδος κορυφής των 28- πιθανότατα αύριο – και να συζητήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση Grexit. Γι’ και προέβλεπε μακρά νύχτα διαβουλεύσεων.

Kυβερνητικός Eκπρόσωπος: Υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας

«Υπάρχουν ακόμα κρίσιμα σημεία διαφωνίας, τα οποία θα συζητηθούν σε επίπεδο Αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι σε πολλά σημεία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

«Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα έχει, ως συνέπεια, την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί ενός προγράμματος στήριξης προς όφελος της Ελλάδας, του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Η Κύπρος, τόσο σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο Υπουργού Οικονομικών, στηρίζει εμπράκτως την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και πράττει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός¨, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ – Ειρήνη Καρανασοπούλου – ΒΡΥΞΕΛΕΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: