Η Αθήνα δηλώνει ότι συζητείται πλέον από τους εταίρους η ελληνική πρόταση, με ορίζοντα δύο ετών




Σχολιάζοντας τις δραματικές, όπως χαρακτηρίζονται από όλες τις πλευρές του πολιτικού κόσμου στην Αθήνα, εξελίξεις στις συνεδριάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι παρά τις «ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που εξαρχής ήταν αρνητικές», συζητείται πλέον η ελληνική πρόταση με ορίζοντα δύο ετών.

Η πρόταση αυτή, κατά τις ίδιες πηγές, εμπεριέχει το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και την χρηματοδότηση του προγράμματος.

Άτυπο έγγραφο από το Μέγαρο Μαξίμου δεν διευκρινίζει εάν η συγκεκριμένη πρόταση είναι αυτή που αναμένουν οι εταίροι έως την Παρασκευή ώστε στην διευρυμένη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής να παρθεί «οριστική και τελεσίδικη», όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, απόφαση των «28» της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

Κυβερνητικό στέλεχος στο οποίο ετέθη το ερώτημα από το ΚΥΠΕ αργά χθες βράδυ, δήλωσε «περιμένετε και θα δείτε».

Το Μαξίμου πάντως, αφήνοντας να εννοηθεί ότι  οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ήδη γνωστές στους Ευρωπαίους ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης, θεωρεί πως με αυτές «είναι, πλέον, εφικτή μια βιώσιμη λύση και όλα θα κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο».

Προσθέτει, ωστόσο, πως «πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικές», χωρίς να αναφέρει ποιες και πόσες είναι.

Στο non-paper που εστάλη αργά τη νύχτα σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, επισημαίνεται ότι η ελληνική πρόταση «για την οποία ενημερώθηκε η Σύνοδος Κορυφής», ουσιαστικά «αποτελεί το “κοινό έδαφος” που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών».

Κι αναφέρει ακόμα ότι η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε «πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το παραπλανητικό, κατά τη γνώμη της, ερώτημα «ευρώ ή δραχμή;» που ετέθη «με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σήμερα δεν υφίσταται και «όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποιά θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί».

«Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις  που δεν αφορά μόνο  την Ελλάδα», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές, αφού «έκανε σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΑΧΡ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: