Την μικρότερη δυνατή επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων επιθυμεί ο Ακιντζί, σύμφωνα με την ‘Κίπρις’




Με τίτλο “100 χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να γυρίσουν στο βορρά” η εφημερίδα ‘Κίπρις’ γράφει πρωτοσέλιδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τον μικρότερο δυνατό αριθμό επιστροφής Εληνοκυπρίων προσφύγων και προτρέπει την αποζημίωση και την ανταλλαγή.

Η τ/κ πλευρά, προστίθεται, επιθυμεί όπως ο αριθμός των Τ/κ που θα πρέπει να μετακινηθούν λόγω της επιστροφής των Ε/κ σε υπό τ/κ διοίκηση περιοχές, να είναι ο μικρότερος δυνατός. Τ/κ πηγή, όπως αναφέρεται, που μίλησε στην εφημερίδα σημείωσε πως στη συζήτηση για το περιουσιακό όπου υπάρχουν οι επιλογές της επιστροφής, της αποζημίωσης και της ανταλλαγής, η τ/κ πλευρά δίδει προτεραιότητα στην αποζημίωση και την ανταλλαγή.

Σύμφωνα με πηγή από την ε/κ πλευρά, ο στόχος να αναγνωριστεί το δικαίωμα επιστροφής σε 100.000 πρόσφυγες αφορά και υπό τ/κ και υπό ε/κ διοίκηση εδάφη. Εικάζεται, προστίθεται στο δημοσίευμα, ότι από τους 100.000 αυτούς πρόσφυγες, οι 80-90.000 δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, οπότε θα επιστρέψουν μάλλον 10-20.000 άτομα. Εικάζεται επίσης ότι οι απόγονοι όσων δεν ζουν θα προτιμήσουν την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών. Η “ε/κ διοίκηση”, όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, επιθυμεί περισσότερο από την επιστροφή, την απόκτηση του δικαιώματος επιστροφής για τους 100.000 πρόσφυγες.

Αναφέρεται επίσης, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις από ε/κ πηγή, ότι οι περισσότεροι ε/κ πρόσφυγες που θα θέλουν να επιστρέψουν σε υπό τ/κ διοίκηση εδάφη θα είναι στην Κερύνεια και την περιοχή της Καρπασίας, όμως δεν αναμένεται συνολικά να ξεπεράσουν τις 10.000.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: