Θορυβημένες οι ΗΠΑ από το ξέσπασμα νέων συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι θορυβημένη όσον αφορά τις πληροφορίες ότι υπήρξαν συνδυασμένες επιθέσεις Ρώσων στρατιωτικών και αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες και μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετα κόστη για τη Ρωσία.

“Η Ρωσία έχει άμεση ευθύνη για την πρόληψη αυτών των επιθέσεων και την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός”, σημείωσε η Χαρφ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα το επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατήγγειλε μια “μείζονα επίθεση” φιλορώσων αυτονομιστών εναντίον θέσεων του στρατού, εγείροντας ανησυχίες περί νέας κλιμάκωσης του πολέμου, ενώ η Ρωσία κατήγγειλε με τη σειρά της τις “προκλήσεις” του Κιέβου.

Οι αντάρτες διέψευσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση, αλλά επιβεβαίωσαν ότι ξέσπασαν και βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες στη Μαριίνκα, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από την πόλη Ντονέτσκ, που αποτελεί προπύργιό τους.

Ο απολογισμός των μαχών παρέμενε πάντως συγκεχυμένος. Ο “υπουργός Άμυνας” της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Βλαντίμιρ Κονόνοφ έκανε λόγο για 15 νεκρούς.

Ένας εκπρόσωπος της ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU), ο Μαρκιάν Λουμπκίβσκι, έκανε λόγο γα έναν παρόμοιο απολογισμό μέσω Facebook. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, στις μάχες σκοτώθηκαν 10 αντάρτες και 4 μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU). Επίσης πάνω από 80 αντάρτες τραυματίστηκαν.

Από ουκρανικής πλευράς, οι πληροφορίες ήταν λιγοστές: σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας του Ντονέτσκ, τον Βολοντίμιρ Κολέσνικ, είχαν καταγραφεί έξι άμαχοι και 11 στρατιώτες τραυματίες στη Μαριίνκα. Λίγη ώρα αργότερα ιατροί ανέφεραν ότι διαπιστώθηκε ο θάνατος μιας γυναίκας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Μπ.Γ.), REUTERS, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: