Ο Σόιμπλε “τσακώθηκε” με τον Λιού: «Θέλετε να σώσετε την Ελλάδα; Πληρώστε 50 δισ.




Τηλεφωνική επικοινωνία προ ημερών του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτει Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στην οποία καταδεικνύεται η διαφορά των χωρών στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος.

Ο κ. Λιού, σύμφωνα με το Mega, ζητάει από τον Β. Σόιμπλε να στηρίξει η Γερμανία την Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας απαντά χαρακτηριστικά: “Δώστε και εσείς 50 δισ για να σωθεί”.

Σε εκείνο το σημείο ο Τζακ Λιού δεν απάντησε απολύτως τίποτα, με πηγές του Βερολίνου να επαναλαμβάνουν πως όταν μπαίνει το θέμα των χρημάτων, η Ουάσινγκτον κάνει πάντα πίσω.

Είναι ενδεικτικός ο διάλογος της διάστασης που υπάρχει μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ότι αφορά τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού ζητήματος. Ενα θέμα που απασχόλησε και τις συνομιλίες Μέρκελ – Ομπάμα, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, μόνο ευχολόγια και προτροπές για μεταρρυθμίσεις.

Η Μέρκελ

Τη θέση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει λυθεί ακόμα και ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο ZDF.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε σε ερώτηση για το εάν έδωσε υπόσχεση στους ηγέτες ΗΠΑ και Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

“Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό”, δήλωσε.

Η κα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: