Οι “ύμνοι” του ΔΝΤ για την Κύπρο…




Ικανοποίηση γιατί οι προσπάθειες της Κύπρου και του κυπριακού λαού άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση στην ενημέρωση του «Ταμείου».

Όπως είπε, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 19 Ιουνίου και θα εξετάσει συνδυασμένα την έγκριση της 5ης, 6ης και 7ης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Δεν θα προδικάσω την άποψη του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με αυτό, αλλά σίγουρα η επιστροφή της ανάπτυξης είναι πολύ καλή είδηση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειές τους κι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζέρι Ράις εξήγησε ότι η Κύπρος «έχει κάνει μία πολύ σύνθετη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, έχουν αρθεί επιτυχώς όλοι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και έχει επιστρέψει στην έκδοση χρέους στη διεθνή αγορά. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη βελτίωση των διαδικασιών αφερεγγυότητας και του πλαισίου των εκποιήσεων, τα οποία  βλέπουν ως κλειδί για τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και θα είναι κρίσιμα στην επανεκκίνηση της ροής των πιστώσεων.

«Ο στόχος είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, του βιοτικού επιπέδου και φαίνεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Κύπρο», κατέληξε ο κ. Ράις.

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: