Βόζεμπεργκ: «Η κρίση μας έδειξε τα λάθη μας και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται»




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

«Ανησυχώ για την Ελλάδα. Κάθε μέρα που περνά το δημοσιονομικό κενό διογκώνεται, η αγωνία των πολιτών μεγαλώνει και η χώρα μένει χωρίς φίλους, χωρίς χρήματα και χωρίς χρόνο. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της και να κάνει στροφή στο ρεαλισμό. Η λαϊκή εντολή στις εκλογές του Ιανουαρίου ήταν σαφής. Συμφωνία με τους εταίρους και παραμονή στο ευρώ», μου εξηγεί.

Μπορεί κανείς να συζητά μαζί της,  για ώρες. Οι απόψεις της και οι εμπειρίες της πολλές. Τόσο ως  δικηγόρος αλλά και ως ένα από τα πιο διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής της χώρας. Πρόκειται για τη δικηγόρο – ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Διαβάζοντας το βαρύ βιογραφικό της, στάθηκα σε πολλά. Μου επίστησε όμως ιδιαίτερα την προσοχή και το ενδιαφέρον, η συμμετοχή της σε μεγάλες ποινικές δίκες,  όπως η ιστορική δίκη της 17 Νοέμβρη…  Ανέλαβε  την υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής στις υποθέσεις Κωστή Περατικού και Γιώργου Πέτσου ενώ στην πολύκροτη δίκη του ΕΛΑ εκπροσώπησε την πολιτική αγωγή στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου.

Μια γυναίκα με  βαθιά κοινωνικά αισθήματα. Προασπίζοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας δραστηριοποιείται δυναμικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους Έλληνες πολίτες.  Με παρεμβάσεις στο Στρασβούργο για θέματα πολλά και σημαντικά.  Όπως τη χρήση βασανιστηρίων από τη CIA επί ευρωπαϊκού εδάφους και την ανάγκη αντίδρασης της ΕΕ,  το διασυνοριακό διάλογο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την αναγκαιότητα μιας κοινής αντιτρομοκρατικής στρατηγικής σε επίπεδο ΕΕ. Την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με διάθεση 1 δις ευρώ για την απασχόληση των νέων, που θα αυξήσει σημαντικά την χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα κράτη μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα απαράδεκτα επίπεδα ανεργίας των νέων και να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας. Την ανανέωση της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ για τον πάταξη του διεθνούς εγκλήματος. Την ενίσχυση του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX), όπως και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο λόγω της κατακόρυφης αύξησης μεταναστευτικών ρευμάτων. Την πρόοδο της ισότητας των φυλών και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, που αποτελούν ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Ήθελα όμως, πολύ να ακούσω την άποψη της για τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τα αυξημένα σενάρια Grexit, τις συμφωνίες, τις παραφωνίες, τα τελεσίγραφα και ου το καθεξής…

Elli-Bozemberg02-31May2015

«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012 η κατάσταση στη χώρα εξομαλύνθηκε, οι καταθέσεις επέστρεψαν στις τράπεζες και τα σενάρια για Grexit είχαν σχεδόν ξεχαστεί. Ακόμη και τα πρωτοσέλιδα Γερμανικών εφημερίδων μιλούσαν για την «ολική επαναφορά» της Ελλάδας στην κανονικότητα όταν πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από κάθε πρόβλεψη.

 Όμως όλα άλλαξαν στα τέλη του 2014 όταν έγινε φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις τύχες της χώρας. Η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε με την εκβιαστική προσφυγή στις κάλπες και ακόμη περισσότερο τα ερασιτεχνικά και επικίνδυνα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Τσίπρα, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις αγορές και εύλογο προβληματισμό στους εταίρους μας. Όλα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια για Grexit, η επαλήθευση των οποίων, σύμφωνα με τις απόψεις όλων των σοβαρών αναλυτών, θα ήταν ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο για τον ελληνικό λαό.

 Είναι προφανές ότι η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί σε αριστερές ουτοπίες, στη διατήρηση των στρεβλώσεων που μας οδήγησαν στην κρίση ή στο όραμα της κυβέρνησης να ξαναχτίσει ένα μεγάλο κομματικό κράτος με πειραματισμούς σε βάρος των πολιτών και της κοινωνικής σταθερότητας.  Η λύση είναι η στροφή στην ανάπτυξη, με διαρθρωτικές αλλαγές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Άλλωστε μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει ελπίδα και για τις στρατιές των ανέργων του ιδιωτικού τομέα και κυρίως να αποτραπεί η διαρροή εγκεφάλων με τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων μεταναστών.

 Η κρίση ανέδειξε τα λάθη μας. Λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν. Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: