Βαρουφάκης: Το ελληνικό χρέος πρέπει να ξανασχεδιαστεί, δεν είναι βιώσιμο




Απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Εκόνομιστ επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν. Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης. Για το ελληνικό χρέος τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί. Δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προτάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, για τα κόκκινα δάνεια κλπ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: