Τα «μυστικά» του Εχίνου και ο Σταύρος




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διακρίθηκε στη μακρά δημοσιογραφική πορεία του για τα αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ και τις εκπομπές του, που πολύ συχνά αναδείκνυαν θέματα μειονοτήτων και ελευθεριών.

Επειδή γνωρίζει καλά την κατάσταση στη Θράκη, εξέπληξε η ένταση με την οποία έθεσε στη συνέντευξή του στο Star το περιστατικό της περιφοράς του Επιταφίου στο μειονοτικό πομακικό κεφαλοχώρι του Εχίνου. Σε όλο τον ορεινό όγκο στην Ξάνθη έχουν κτιστεί πολλά εκκλησάκια από την εποχή ακόμη που υπήρχε εκεί η απαράδεκτη «μπάρα».

Eνα από τα εκκλησάκια αυτά, στην είσοδο του Εχίνου, χρησίμευε για να εκκλησιάζονται υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, αστυνομικοί οι οποίοι εργάζονταν στο μειονοτικό χωριό, που πια μένουν στην πόλη.

Εδώ και μερικά χρόνια η «υπερδραστήρια» ένωση απόστρατων αξιωματικών της Ξάνθης ανοίγει και λειτουργεί τα διάσπαρτα αυτά εκκλησάκια. Φέτος για δεύτερη φορά επέλεξαν η περιφορά του Επιταφίου να γίνει στον Εχίνο περνώντας από τον κεντρικό δρόμο του χωριού στους ώμους τεσσάρων στρατιωτών (χορηγία του υπ. Αμυνας) και καμιά τριανταριά πολίτες να ακολουθούν, προκαλώντας αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού… Οι συγκεκριμένοι απόστρατοι πιθανότατα έχουν άλλα κίνητρα, ενδεχομένως είναι ακροδεξιοί, οπαδοί των ΑΝΕΛ ή της Χρυσής Αυγής.

Ομως δεν πρέπει να επιτρέψουμε με προβοκάτσιες να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι είναι έγκλημα η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων όλων των πολιτών και ότι υπάρχουν «άβατα» στη χώρα. Να μη δώσουμε στους χρυσαυγίτες, που χθες επιτέθηκαν θρασύτατα στον Σταύρο Θεοδωράκη, το έδαφος ώστε να ζητήσουν αύριο την απαγόρευση της προσευχής στο Ραμαζάνι που γίνεται από χιλιάδες μουσουλμάνους στο Ολυμπιακό Στάδιο, επειδή το Μαρούσι είναι? αμιγώς χριστιανικός δήμος. Να μην αναγνωρίσουμε στις τουρκικές αρχές το δικαίωμα να συνεχίσουν να απαγορεύουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει εκκλησίες σε περιοχές της Τουρκίας που δεν υπάρχουν χριστιανοί.

Η αποδοχή και ο σεβασμός των διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι η βάση της ομαλής συμβίωσης. Αν ήταν οι ακροδεξιοί που ήθελαν να προκαλέσουν στον Εχίνο και να προσβάλλουν τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, πρέπει να καταδικαστούν ώστε να αποτραπούν προβοκάτσιες. Αλλά ας μην ξεχνάμε: τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες είναι για όλους. Οχι μόνο για τις μειονότητες, αλλά και για τους υπόλοιπους.

[email protected] – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: