Ξεκίνησε η συνάντηση του Αλέξη με Μέρκελ-Ολάντ – Μαξίμου: Ωρίμασαν οι συνθήκες για συμφωνία με τους Θεσμούς




Για συνθήκες που ωρίμασαν και επιτρέπουν την επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου μιλά το Μαξίμου για τη σημαντική συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση απο το ραντεβού αυτό δεν περιμένει φυσικά να κλείσει κάποια συμφωνία, αλλά αναμένει να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών εντός του Μαΐου.

Για φιλική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, και όχι λύση του ελληνικού ζητήματος μίλησε και ο Φρ.Ολαντ, κατά την άφιξή στη Ρίγα όπου πραγματοποιείται καταρχήν το γεύμα των «28» της ΕΕ. Δεν ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε το ελληνικό ζήτημα, αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα έχουμε μια φιλική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα» εξήγησε.

Στη συνάντηση συμμετέχουν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ έφτασαν διαδοχικά, με μερικά λεπτά διαφορά, στο ξενοδοχείο όπου λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν οι ηγέτες που προσήλθαν στη Ρίγα της Λετονίας προκειμένου να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: O πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για ανεπίσημες συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Ρίγα, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

Με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη στη Ρίγα της Λετονίας για τη σύνοδο κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, τα δύο Embraer και το Gulfstream, παραμένουν καθηλωμένα, λόγω βλάβης, καθώς ακόμα δεν έχουν φτάσει τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε το πρωί από τη στρατιωτική βάση της Ελευσίνας.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, αργά σήμερα το βράδυ (και μετά το δείπνο εργασίας των ηγετών), θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και ίσως με άλλους κορυφαίους της Ευρωζώνης (όπως με τον Ζαν-Κλοντ Γούνκερ), προκειμένου να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενος και την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στο Brussels Group.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο Αλέξης στη Ρίγα όπου θα τα παίξει όλα για όλα…

Στη Ρίγα της Λετονίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις κατά μόνας με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν επαφές και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Το δείπνο εργασίας είναι προγραμματισμένο για απόψε στις 8.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ

«Το πρόβλημα της Βουλής είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκης, στη τηλεοπτική εκπομπή του MEGA Online, και αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι ήταν λάθος τελικά η επιλογή της ως προέδρου της Ελληνικής Βουλής.

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε οτι η κα. Κωνσταντοπούλου σαμποτάρει την κυβέρνηση, έχοντας προσωπική ατζέντα.«’Εχει δική της πολιτική για τη διαπραγμάτευση και το χρέος και τις γερμανικές επανορθώσεις», ανέφερε.

“‘Επρεπε να διαψεύσει αμέσως και πλήρως το δημοσίευμα των New York Times ο Γιάνης Βαρουφάκης», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού για τον υπουργό Οικονομικών γιατί, όπως είπε, κάνει ζημιά στον κ. Τσίπρα που πηγαίνει να συναντήσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνχελα Μέρκελ και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Για το κυβερνητικό έργο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι οι υπουργοί ακολουθούν την ατζέντα των συνιστωσών και τόνισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση στην κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα. «Λέμε, Φέρε τη συμφωνία – αν είναι ευρωπαϊκή, θα την ψηφίσουμε. Μετά πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση – να κάνει ο κ. Τσίπρας μια κυβέρνηση ωριμότητας».

Η έκφραση της τωρινής κυβέρνησης είναι συντηρητική, δίνουμε χρόνο στον κ. Τσίπρα να καταλάβει τις λάθος επιλογές του και μετά θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις και υπέρ του να μην μειωθούν οι κατωτατες συντάξεις ενω στις επικουρικές ζήτησε να καλύπτονται από τίς εισφορές των εργαζομένων και όχι από τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι δεν έχει βεντέτα με τον Πάνο Καμμένο, αλλά ασκεί αυστηρή κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπως και στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά που πάει, όπως είπε, την παιδεία πενήντα χρόνια πίσω.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: