Της Ειρήνης Καρανασοπούλου, ΚΥΠΕ

Η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου κι Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) απασχόλησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνήλθε στις Βρυξέλλες με σύνθεση υπουργών Εμπορίου.

Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης. Οι Υπουργοί, αφού ενημερώθηκαν από την αρμόδια Επίτροπο Cecilia Malmstrom για τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων, αντάλλαξαν απόψεις για την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κεφάλαιο της TTIP που αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (ISDS).

Σε παρέμβασή του, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας TTIP γενικότερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο θέμα της συμπερίληψης του κεφαλαίου επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (ISDS), θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

Η ανταπόκριση της Επιτρόπου Malmstrom στην εισήγηση του κ. Λακκοτρύπη για ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις σε τομείς που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή/και τους Ευρωπαίους καταναλωτές υπήρξε καταρχήν θετική.

Στο Συμβούλιο διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για την προετοιμασία της Δέκατης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Κύρια θέματα της Υπουργικής διάσκεψης του ΠΟΕ θα είναι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ντόχα (DDA) που έχει ως στόχο την απελευθέρωση/διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, καθώς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας που αφορά το εμπόριο των «πράσινων» αγαθών.

Η Ελλάδα έθεσε στο Συμβούλιο το θέμα της προστασίας της Φέτας ως γεωγραφική ένδειξη στο πλαίσιο της συμφωνίας Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) με τον Καναδά. Ο κ. Λακκοτρύπης υποστήριξε την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης στο εν λόγω ζήτημα που, όπως ανέφερε, μπορεί να αφορά την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη συμφωνία σήμερα, αλλά ενδεχομένως να αφορά κάποιο άλλο κράτος μέλος, σε κάποια άλλη συμφωνία, στο μέλλον.

Μετά το πέρας της Συνόδου του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ με τους έξι ομόλογους τους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία).

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα στις 21-22 Μαΐου, συζητήθηκαν τα επιτεύγματα, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης σ’ ό,τι αφορά το εμπόριο.

Νωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός συμμετείχε σε πρόγευμα με τους Υπουργούς Εμπορίου κομμάτων που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Χθες, ο κ. Λακκοτρύπης είχε συνάντηση με τον Κύπριο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

(ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: