Δεν σχολιάζει το Βερολίνο τα περί χρεοκοπίας – Προς νέα συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τόσο το θέμα της προόδου των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς όσο και το θέμα πρόσφατου εγγράφου του ΔΝΤ, που προειδοποιεί για πτώχευση της Ελλάδας τον Ιούνιο.

Απαντώντας στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση των ΜΜΕ της Δευτέρας, σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αρκέστηκε να επαναλάβει τις εκτιμήσεις του Eurogroup που εκφράστηκαν πριν από μια εβδομάδα, ότι δηλαδή υπήρξε μεν πρόοδος αλλά ότι θα πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς.

Αναφορικά με τη δήλωση του Αντικαγκελάριου και Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αναγκαιότητα παροχής ενός τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι στόχος ολόκληρης της γερμανικής Κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υπήρξαν ήδη δύο πακέτα βοήθειας. Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος πακέτου, είπε.

Κανένα σχόλιο δεν έγινε, αν και διατυπώθηκε σχετική ερώτηση, από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το έγγραφο του ΔΝΤ, που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και κάνει λόγο για κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδος άμεσα, εντός του επόμενου διαστήματος. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Φρεντερίκε φον Τίζενχαουζεν, ερωτηθείσα ακόμη αναφορικά με επαφές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το τελευταίο διάστημα, δήλωσε άγνοια.

Αντίθετα, για «τακτική και εμπιστευτική» επικοινωνία ανάμεσα στην Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε ότι κατά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Ρίγα οι δύο πολιτικοί πιθανώς να έχουν μάλιστα και κατ` ιδίαν συνάντηση.

ΚΥΠΕ – Ντόιτσε ΒέλλεΒΕΡΟΛΙΝΟ