Ρωσικό διαστημικό σκάφος εκτός ελέγχου πέφτει προς τη Γη
Το διαστημικό σκάφος Progress αναμένεται να πέσει στη Γη, καθώς δεν κατάφερε να ενωθεί με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το σκάφος, το οποίο έχει μήκος 7 μέτρα, εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το Καζακστάν προκειμένου να ανεφοδιάσει τον ΔΔΣ, αλλά η επαφή μαζί του χάθηκε λίγες ώρες μετά.

Όπως αποδείχθηκε, το διαστημικό σκάφος τέθηκε εκτός ελέγχου και οι προσπάθειες να το ελέγξουν από τη Γη δεν καρποφόρησαν. Ταξιδεύει με ταχύτητα 16,000 μίλια την ώρα. Περιστρέφεται 360 μοίρες κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Αυτή την ώρα βρίσκεται μεταξύ Αυστραλίας και Ανταρκτικής.

Η πτώση του έχει ξεκινήσει και οι αρμόδιοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πού ή πότε θα πέσει. Τονίζουν όμως πως πιθανότατα θα αποσυντεθεί διασχίζοντας την ατμόσφαιρα. Τόσο η Ρωσία όσο και η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνουν πως τα έξι μέλη του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν επαρκείς προμήθειες και δεν κινδυνεύουν.

Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Igor Komarov δήλωσε ότι το συνολικό κόστος της αποστολής ανέρχεται στα 50.7 εκατ. δολάρια Αμερικής. Το σκάφος μετέφερε προμήθειες για τους αστροναύτες βάρους τριών τόνων που περιλαμβάνουν φαγητό, νερό, καύσιμα κ.α.

(ΚΥΠΕ-Ρόιτερς/Euronews/ΓΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal