Προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Ολάντ: Μην ολιγωρείτε…




Σε προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα προέβησαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλίας που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, δίνοτας έμφαση στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, φρόντισε να υπενθυμίσει, ότι ο χρόνος πιέζει…

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο, σύμφωνα με το MEGA, η κ. Μέρκελ, είπε ότι “έγινε μια αρχή με τις συνομιλίες με τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες”, ωστόσο “δεν έχουμε φθάσει στο τέλος” και γι’ αυτό “πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία”.

“Το θέμα είναι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με παραλλαγές από μια νέα κυβέρνηση, φυσικά, -το έχω πει συχνά- αλλά στο πλαίσιο των αναληφθεισών δεσμεύσεων να τηρηθούν”, τόνισε.

Προειδοποίησε ότι “ο χρόνος πιέζει” και ότι “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” και ως εκ τούτου “πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά”.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει η πιθανότητα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες μιας συμφωνίας ώστε να καταβληθούν χρήματα απάντησε ότι δεν είναι εκείνη που καθορίζει τα χρονοδιαγράμματα και ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ελέχθη ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου πρέπει να υποβληθεί τι έχει να προτείνει η Ελλάδα για το πρόγραμμα.

“Όσο συντομότερα κάνει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο συντομότερα μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία”, σημείωσε.

Ολάντ: Χρειάζεται δουλειά

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι έχει τακτικά τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό ” ώστε οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν με τρόπο που θα είναι σεβαστές οι δεσμεύσεις ώστε να αποδεσμευτούν οι πόροι”.

Επισήμανε όμως ότι “υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες και πρέπει να γίνει στην Ευρώπη”. “Πιστεύω ότι η Ελλάδα ξέρει καλά ότι το μέλλον της είναι στην Ευρώπη και επειδή θέλει να μείνει στην ευρωζώνη συνεχίζει αυτή τη διαδικασία και θέλει να βρεθεί λύση”, είπε, ενώ για την επικείμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία σχολίασε πως “ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να πάνε στη Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη”.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι “έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο και πρέπει να προσπαθήσουμε να τον κερδίσουμε”, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Εκτίμησε πάντως πως οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου δίνουν τη δυνατότητα να υπάρξει αποτέλεσμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: