Μέτωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Google για παραβίαση του ανταγωνισμού




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα την Google Inc ότι καταχράται την κυρίαρχη θέση της στρεβλώνοντας τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Ίντερνετ υπέρ της υπηρεσίας της Google Shopping, ενώ άρχισε επίσης έρευνα για να εξακριβώσει αν η γιγάντια αμερικανική εταιρεία παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες του ανταγωνισμού με το λειτουργικό σύστημα κινητών τηλεφώνων Android.

Σε δήλωσή της, η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Φεστάγκερ αναφέρει πως εστάλη στην Google, η οποία κυριαρχεί παγκοσμίως στις μηχανές αναζήτησης στο Ίντερνετ, μια Δήλωση Ενστάσεων –πρόκειται για κατηγορίες σε βάρος της– στην οποία μπορεί να απαντήσει.

“Εκφράζω την ανησυχία μου για το γεγονός ότι η εταιρεία έδωσε ένα μη δίκαιο πλεονέκτημα στη δική της υπηρεσία αγορών, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ κατά των μονοπωλίων”, αναφέρεται στη δήλωση της επιτρόπου. “Αν η έρευνα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας, η Google θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις νομικές συνέπειες και να αλλάξει τον τρόπο που επιχειρεί στην Ευρώπη”.

Η Επιτροπή, η οποία έχει μείζονα λόγο για την τύχη παγκόσμιων εταιρειών χάρη στον έλεγχο που ασκεί σε θέματα ανταγωνισμού στην 28εθνή ένωση, μπορεί να επιβάλλει σε εταιρείες πρόστιμα έως το 10% των ετήσιων πωλήσεών τους — δηλαδή στην περίπτωση της Google ένα πρόστιμο άνω των 6 δισ. δολαρίων.

Εάν διαπιστώσει πως εταιρείες καταχρώνται της κυρίαρχης θέσης τους στην αγορά, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ μπορεί επίσης να απαιτήσει σαρωτικές αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές τους, όπως έκανε με την Microsoft το 2004 και την Intel το 2009.

Δεν υπήρξε άμεσα κάποια δημόσια απάντηση από την Google, όμως σε ένα εσωτερικό σημείωμα προς το προσωπικό οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται “πολύ απογοητευτικά νέα” και προστίθεται: “Η θέση μας είναι πολύ ισχυρή, με ιδιαίτερα καλά επιχειρήματα όσον αφορά τις καλύτερες υπηρεσίες για τους χρήστες και την αύξηση του ανταγωνισμού”.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: