Η ΕΕ “μπλοφάρει στον εαυτό της”, λέει η WSJ και προχωρά σε συστάσεις…




Άλλο ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος άρθρο γνώμης -του Χόλμαν Τζένκινς Τζούνιορ- που δημοσιεύεται στην έγκυρη «The Wall Street Journal», επιτίθεται στους Ευρωπαίους κατηγορώντας τους ότι μπλοφάρουν με τον εαυτό τους και υπογραμμίζοντας ότι στην ουσία «Στο θέμα της Ελλάδας, η Ευρώπη κάνει μπλόφα στον εαυτό της», όπως αναφέρει ο χαρακτηριστικότατος τίτλος.

Εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και χρεοκοπήσει, πιθανόν να μη θεωρηθεί ως η χώρα που δεν συνεργάσθηκε, αλλά ως η αρχή του τέλους του παιχνιδιού για το χρέος όλης της Ευρώπης, αναφέρει ο Τζένκινς, όπως καταγράφεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Σε τελευταία ανάλυση, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα ή οι φοβερές διαπραγματεύσεις για το χρέος.

»Είναι η έλλειψη ανάπτυξης και η αβεβαιότητα που κάθε καταναλωτής, επιχείρηση και φορολογούμενος πρέπει να αισθάνεται σχετικά με το πώς θα λυθούν τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης, με δεδομένη την έλλειψη ανάπτυξης και την έλλειψη εσόδων για την αποπληρωμή (του χρέους)», τονίζει ο αρθρογράφος.

Καταλήγοντας, ο Τζένκινς σημειώνει: «Το ευρώ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προωθήσει την ανανέωση των εθνικών οικονομιών, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει μιας εξόδου της Ελλάδας (που γίνεται πιο πιθανή) δεν θα έλυνε τίποτε για την Ευρώπη.

»Η Ελλάδα θα έφευγε, επειδή θα αποτύγχανε να υιοθετήσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και η Ευρώπη ως επί το πλείστον αρνείται να υιοθετήσει. Μία πραγματική λύση θα έδινε στην Ελλάδα αυτό που θέλει, ελάφρυνση του χρέους της, σε αντάλλαγμα γι’ αυτό που χρειάζεται – αυθεντικές, λογικές μεταρρυθμίσεις φιλικές στην αγορά. Οι οποίες είναι αυτό που χρειάζεται και η Ευρώπη».

Α. Χ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: