Με αφορμή τον βανδαλισμό στο Πολυτεχνείο: Ο τζιχαντιστής μέσα μας




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Από το Πολυτεχνείο έχω να περάσω καιρό. Ετσι μου ήρθε λίγο ξαφνικά στις ειδήσεις η εικόνα του πολύπαθου κτιρίου να έχει κακοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από τον άγνωστο «καλλιτέχνη».

Ομως δεν μπορεί να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν βλέπουμε αυτήν την κακοποίηση του δημόσιου χώρου, τον βιασμό των μνημείων της πόλης. Αυτών που κληρονομήσαμε, των ελαχίστων που γλίτωσαν από την τσιμεντοποίηση.

Αυτόν τον πλούτο της πόλης εδώ και χρόνια έχουμε βαλθεί να τον καταστρέψουμε μόνοι μας. Δεν είναι μόνο το Πολυτεχνείο και το μαύρο πέπλο που έριξε πάνω του άγνωστος «καλλιτέχνης». Είναι ο τρόπος με τον οποίο κακοποιούμε κάθε δημόσιο χώρο. Από το παγκάκι στο πάρκο μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Να μη θυμίσω τι έγινε με τις προτομές στο Πεδίον του Αρεως, τα αγάλματα του Κοραή στα Προπύλαια, του Παλαμά στο Πνευματικό Κέντρο.

Τη μανία με την οποία ξέσπασαν σε ένα από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της Σταδίου (σε σχέδια Τσίλερ – Νικολούδη) παραδίδοντάς το στις φλόγες. Τότε που το σύνθημα «Συνολική άρνηση του πολιτισμού για την ολική απελευθέρωση» εμφανιζόταν στους τοίχους της Αθηνάς, σε κτίρια από τα οποία ακόμη έβγαιναν καπνοί. Και τώρα ακούς τον πρύτανη να ισχυρίζεται ότι δεν είδε, δεν ήξερε, αλλά δεν υπάρχει λόγος «να προκαλέσουμε τα παιδιά» και να αποκαταστήσουμε τώρα το κτίριο. Θα τους αφήσουμε να απλώσουν κι άλλες στρώσεις μπογιάς και όταν κουραστούν, θα το ξαναβάψουμε λέει…

Η αυθαιρεσία είναι το πρώτο βήμα γι’ αυτόν τον απροκάλυπτο βιασμό του δημόσιου χώρου, που καταλήγει στον βανδαλισμό της ιστορίας, του πολιτισμού μας, της αισθητικής μας, της καθημερινότητάς μας. Ενας μικρός φασισμός.

Υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε όταν αντικρίζουμε τον βανδαλισμό «σπίτι» μας, ενώ τρομάζουμε όταν βλέπουμε τους τζιχαντιστές να καταστρέφουν σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη Χάτρα, στο ασσυριακό Νιμρούντ, το όποιο ισοπέδωσαν με μπουλντόζες. Για να μείνει στην ιστορία, η δική τους σφραγίδα μόνο. Αυτόν τον τζιχαντιστή τον έχουμε εδώ και χρόνια μέσα μας… Αυτόν πρέπει να εξοντώσουμε πρώτα…

[email protected] – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: