Κοτζιάς, Δραγασάκης και Παππάς: Οι τρείς σωματοφύλακες στο Πεκίνο




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Με προορισμό το Πεκίνο ταξιδεύουν σήμερα  ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, όπου θα παραμείνουν ως την Παρασκευή και θα έχουν συνομιλίες με την Κινεζική ηγεσία και σχετικά με τις διμερείς  σχέσεις Ελλάδας Κίνας αλλά και σχετικά με Ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, και παράλληλα θα προετοιμάσουν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που θα γίνει αργότερα και πάντως εκτός απροόπτου πριν από το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή επίσκεψη του Αντιπροέδρου και των δύο Υπουργών στην Κίνα γίνεται σε μία πολύ σημαντική στιγμή και για την Ελλάδα αλλά και για την Κίνα, η οποία διέρχεται μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο  στο εσωτερικό της με κύριο χαρακτηριστικό την εκστρατεία κατά της διαφθοράς που η Κυβέρνηση του νέου ισχυρού άνδρα Xi Jinping έχει εξαπολύσει και κατά αξιωματούχων της προηγούμενης διοίκησης και κατά των  26 μεγαλύτερων κρατικών εταιρειών της χώρας.

Διακεκριμένοι αναλυτές των σινικών υποθέσεων, κυρίως στις ΗΠΑ  στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οποίων βρίσκεται πάντα η Κίνα και οι δραστηριότητες της,  θεωρούν ότι πίσω από την εκστρατεία κατά της διαφθοράς και την εδραίωση του κράτους δικαίου, πού αποφάσισε η τέταρτη Ολομέλεια του Κινεζικού ΚΚ τον περασμένο Οκτώβριο, κρύβεται η πολιτική του Xi Jiping η οποία  έχει σαν κύριο στόχο την αποδόμηση του μοντέλου του ιστορικού ηγέτη Deng Xsiaoping  που είχε ως βάση την συναινετική πολιτική συμφωνία,  και την αντικατάσταση του με μία νέα πολιτική τάξη πραγμάτων πιο συγκεντρωτική και μάλλον πιο συγκρουσιακή σε σχέση με το παρελθόν. Επειδή η μάχη κατά της διαφθοράς έχει αναδειχθεί ως κομβικός στόχος της πολιτικής της νέας ελληνικής Κυβέρνησης ίσως υπάρξει και εδώ δυνατότητα για άντληση πληροφοριών και εμπειριών που μπορει να αποβούν χρήσιμες για τη χώρα μας.

Οι νέες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Κίνας είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν κατά τον ένα η τον άλλο τρόπο και την εξωτερική της πολιτική πράγμα που ενδιαφέρει βέβαια την Ελλάδα, αν και προς το παρόν τουλάχιστον η χώρα μας περιορίζεται στη διαχείρηση των υπαρχουσών συμφωνιών με την Cosco και στην αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων με βασικό ζήτημα τα ελληνικά αγροτικά προιόντα. Όμως τα πρόσφατα βήματα της Κίνας διεθνώς είναι αξιοπρόσεκτα και με κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούσαν να είναι και αξιοποιήσιμα. Η ενεργός συμμετοχή της Κίνας στο μπλόκ των BRICS,  η ίδρυση Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας πέρα από την ήδη ιδρυθείσα Τράπεζα των BRICS στην οποία μάλιστα δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ η Μεγ. Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία, η ανάληψη του σημαντικού έργου της κατασκευής της Διώρυγας στη Νικαράγκουα,  μεγαλύτερης σε έκταση από την Διώρυγα του Παναμά, η συμφωνία με τη Ρωσία για ενεργειακά θέματα,  είναι μερικά μόνο από τα βήματα αυτά και συνιστούν  θέματα που πρέπει να τύχουν του  ελληνικού ενδιαφέροντος και προσοχής.

Παράλληλα της ελληνικής προσοχής πρέπει να τύχουν και οι διαφορές που έχει η Κίνα με τις γειτονικές της χώρες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Νότια και Ανατολική θάλασσα της. Η μελέτη των θέσεων και της τακτικής της Κίνας στον τομέα αυτό μπορεί να μας είναι χρήσιμη. Βέβαια το ζήτημα αυτό όπως και τα με νόημα ” βλέμματα” της Κίνας προς την Taiwan είναι ζητήματα υψίστης σημασίας για τις  ΗΠΑ που τα  προσεγγίζουν πρωτίστως από στρατηγική σκοπιά. Όμως το ζήτημα των σχέσεων της Κίνας με την Taiwan θα τεθεί αργά η γρήγορα πιο έντονα από ότι σήμερα αφού η Κίνα θεωρεί, δικαιολογημένα,  ότι πρόκειται στην ουσία για σινικό έδαφος που της ανήκει .Και σε αυτό το θέμα όταν τεθεί η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει θέση.

Είναι σαφές ότι δεν αναμένονται ‘άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα από την  επίσκεψη αυτή η οποία έχει και για την Κίνα και ενημερωτικό χαρακτήρα αφού οι Κινέζοι αξιωματούχοι ενδιαφέρονται να μάθουν τις τελευταίες εξελίξεις για το Ελληνικό ζήτημα έχοντας πολλές φορές δηλώσει ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και βέβαια την ΕΕ . Αποτελέσματα θα υπάρξουν όταν την Κίνα θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός. Όμως η καλή προετοιμασία των προσεχών ημερών είναι προυπόθεση για την επιτυχία της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο μέλλον.

www.LarissaTimes.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: