Η παθητική στάση των ΗΠΑ εναντίον των διωγμών των χριστιανών στο Ιράκ και στη Συρία




Στην σιωπή της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και του Κογκρέσου έναντι των διωγμών που οι υφίστανται οι Χριστιανοί, όπως και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στο Ιράκ και στη Συρία κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος, αναφέρεται εκτενές άρθρο των Bethany Allen-Ebrahimian και Yochi Dreazen στοFOREIGN POLICY με τίτλο «The Real War on Christianity».

Τις κατηγορίες αυτές απορρίπτει ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση παραπέμποντας στις συχνές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου που καταδικάζουν την δράση του Ισλαμικού Κράτους κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, όπως επισημαίνεται, υπέγραψε τον Αύγουστο νόμο που ορίζει ειδικό απεσταλμένο με αποστολή να συνδράμει τις αρχαίες χριστιανικές κοινότητες και τις διωκόμενες από το Ισλαμικό Κράτος μειονότητες. Ο νόμος παρέχει περιορισμένα μέσα, καθώς η νέα θέση διαθέτει προϋπολογισμό μόλις 1 εκ. δολάρια, ενώ ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε την προσήκουσα δημοσιότητα στην υπογραφή του νόμου. Ούτε ο Ομπάμα, ούτε κάποια επιφανή μέλη του Κουγκρέσου προέβησαν σε δημόσιες αναφορές για τον νόμο, ενώ επτά μήνες μετά η θέση παραμένει κενή, ένα μικρό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα της παθητικότητας της Ουάσιγκτον έναντι της αυξανόμενης φρικαλεότητας κατά των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, και άλλων χριστιανικών κοινοτήτων του Ιράκ και της Συρίας.

Διάφοροι χριστιανοί ηγέτες κατηγορούν την κυβέρνηση Ομπάμα ότι υποβαθμίζει τις διώξεις των μειονοτήτων στο Ιράκ εξαιτίας της δυσφορίας του στο θέμα της θρησκείας. Όπως επεσήμανε ο John Eibner επικεφαλής της Christian Solidarity International-USA προς το FP η αναφορά στις θρησκευτικές μειονότητες στη Μέση Ανατολή και ειδικά στις χριστιανικές αποτελεί ένα δύσκολο θέμα για την Ουάσιγκτον καθώς αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα εξωτερικής πολιτικής. «Κοινός πολιτικός στόχος των σημαντικότερων εκπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών είναι να κερδίσουν τις καρδιές και το μυαλό των Μουσουλμάνων, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου (…) πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας τόνισε.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα απορρίπτουν κάθετα τις επικρίσεις σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σύμβουλοί του καταδικάζουν συνεχώς τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και ότι ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της οργάνωσης ώστε να αποφευχθεί η εξολόθρευση των Γιαζίντι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δηλώνουν επίσης ότι παρακολουθούν στενά τη δοκιμασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στο Ιράκ και κάνουν ότι μπορούν για να τις βοηθήσουν. Σε συνέντευξή του ο Ραβίνος David Saperstein, ο ορισμένος από το Στέητ Ντηπάρτμεντ πρέσβης για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία δήλωσε ότι αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη δοκιμασία των χριστιανών και των άλλων ομάδων που βρίσκονται στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους.

http://foreignpolicy.com/2015/03/12/the-real-war-on-christianity-iraq-syria-islamic-state/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: