Οι ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους ζητούν οι NY Times




Το Ισλαμικό κράτος συνεχίζει να ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας, αλλά στο Ιράκ η προέλασή του έχει ανακοπεί. Μολονότι οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις με τη στήριξη του Ιράν πολεμούν με σφοδρότητα το Ισλαμικό Κράτος είναι οι Κούρδοι που ανέκοψαν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε μια γραμμή 640 μιλίων.

Η αποφασιστικότητά τους θα πρέπει να οδηγήσει στον ανασχεδιασμό των συμμαχιών και των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή και στην εμβάθυνση των σχέσεων της με τους Κούρδους, οι οποίοι συχνά χαρακτηρίζονται ως το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο χωρίς κράτος, αναφέρουν οι Scott Atran, εθνολόγος, και ο Douglas Stone, απόστρατος Αμερικανός στρατηγός, σε άρθρο γνώμης στους NEW YORK TIMES με τίτλο «The Kurds’ Heroic Stand Against ISIS».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι Κούρδοι ηγέτες θα δέχονταν ένα ομόσπονδο ιρακινό κράτος, εάν τους παρείχε πολιτική, οικονομική και αμυντική αυτονομία.

Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να συμφωνήσουν εδώ και καιρό σε αυτό το ζήτημα, ενώ δεν είναι αργά να το πράξουν τώρα. Εάν η Αμερική δεν το πράξει τότε το πιο πιθανό είναι ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν θα κηρύξει από μόνο του την ανεξαρτησία του, ενώ η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία θα επιχειρήσουν να το αποτρέψουν με τη βία, από το φόβο ότι θα επιχειρήσουν να προσαρτηθούν σε αυτό και οι δικοί τους κουρδικοί πληθυσμοί.

http://www.nytimes.com/2015/03/16/opinion/the-kurds-heroic-stand-against-isis.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: