Το Ισλαμικό Κράτος ενισχύει τις θέσεις του στη Λιβύη




Επίθεση με πυραύλους δέχτηκε σήμερα το αεροδρόμιο Λαμπράκ της ανατολικής Λιβύης, ένα από τα ελάχιστα που εξακολουθούν να λειτουργούν στη σπαρασσόμενη από τη βία χώρα, όπως ανέφερε μια πηγή της πολιτικής αεροπορίας, μετέδωσαν το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Στη χώρα φαίνεται να επικρατούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ανακοίνωσαν ότι θα είναι το προπύργιό τους για τα κτυπήματα που σχεδιάζουν εναντίον της Ευρώπης.

Το Λαμπράκ είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου και εξόδου από την ανατολική Λιβύη αφότου σταμάτησε τη λειτουργία του το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, τον περασμένο Μάιο, λόγω των σφοδρών μαχών στην περιοχή.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια διεκδικούν την εξουσία και οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας για να ενισχύσουν τη θέση τους, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Την Παρασκευή, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κούμπα, σε βομβιστικές επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ένα τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Λαμπράκ βρίσκεται κοντά στην Μπάιντα, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Αμπντάλα αλ Τίνι η οποία εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Τρίπολη όταν την κατέλαβε, τον Αύγουστο, μια ομάδα ενόπλων που συγκρότησε τη δική της κυβέρνηση και ένα αντίπαλο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με μια πηγή του στρατού, την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στην Ντέρνα, ελικόπτερα απογειώθηκαν από το Λαμπράκ για να επιτεθούν σε θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών στην Ντέρνα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, από τη Μαδρίτη όπου συμμετέχει σε ένα συνέδριο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, τόνισε ότι οι τρομοκράτες τζιχαντιστές συνιστούν “άμεση απειλή” για την ασφάλεια της Ευρώπης. “Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της Λιβύης και την άμεση απειλή για την ασφάλειά μας με τη δημιουργία, μπροστά στα μάτια μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας, ενός νέου κρησφύγετου των τρομοκρατών τζιχαντιστών”, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κούμπα

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη αλ Κούμπα, στα ανατολικά της χώρας και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Σε μια λακωνική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπογράφεται από το “Ισλαμικό Κράτος της επαρχίας της Κυρηναϊκής”, οι τζιχαντιστές διευκρινίζουν ότι δράστες των επιθέσεων ήταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας. Αναφέρουν επίσης ότι οι καμικάζι “σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες για να εκδικηθούν τη σφαγή των μουσουλμάνων της Ντέρνα”.

Την Δευτέρα, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο με τον αποκεφαλισμό 21 Αιγύπτιων χριστιανών στη Λιβύη, η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Ντέρνα.

Σύμφωνα με Λίβυους αξιωματούχους, από τις σημερινές επιθέσεις σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 70.

“Ανακοινώνουμε επταήμερο πένθος για τα θύματα της Κούμπα. Νομίζω ότι η επιχείρηση αυτή έγινε για εκδίκηση για όσα συνέβησαν στην Ντέρνα”, είπε ο πρόεδρος του αναγνωρισμένου λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια.

Μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν πανεπιστήμιο στη Σύρτη

Μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν το πανεπιστήμιο της Σύρτης στην κεντρική Λιβύη, γνωστοποίησαν κάτοικοι, μερικές ημέρες αφότου δημοσιεύτηκε ένα βίντεο όπου καταγράφεται μία οχηματοπομπή τους να διασχίζει την πόλη.

«Η ομάδα κατέλαβε το πανεπιστήμιο χθες» ανέφερε ένας κάτοικος της Σύρτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους να έχει υψωθεί στην είσοδο του πανεπιστημίου.

«Πριν από 2 ημέρες είχαν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών και είχαν εκδιώξει όλους τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης οι αντάρτες έχουν επιπλέον καταλάβει ένα ραδιοφωνικό σταθμό και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Ένα βίντεο που μεταφορτώθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει μία οχηματοπομπή με τις σημαίες του Ισλαμικού Κράτους να διασχίζει τους δρόμους της πόλης.

Η Σύρτη, γενέτειρα του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, ήταν το προπύργιο της οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κατηγορούν οι ΗΠΑ για την επίθεση του 2012 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη όπου σκοτώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης.

Φωτογραφία αλ Τζαζίρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: