Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο συναντήθηκε σε πολύ θερμή ατμόσφαιρα στη Μόσχα, ότι η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας, σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος από την πλευρά της Αθήνας. Σημειώνουμε ότι βοήθεια είχαν υποσχεθεί και στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013, αλλά άφησαν τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών να περιμένει στο ξενοδοχείο γιά μερικές ημέρες πριν του απαντήσουν αρνητικά.

Η συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, επισφραγίστηκε από τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να αναφέρει ότι η Ρωσία είναι η δημοφιλέστερη χώρα στην Ελλάδα, παραπέμποντας σε σχετική δημοσκόπηση όπου το σχετικό ερώτημα συγκέντρωσε 72% θετικών απόψεων, ενώ ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του διατύπωσε την εκτίμηση της Μόσχας για την «εποικοδομητική» στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν της δέσμευσης εξέτασης ενδεχόμενο αιτήματος συνδρομής.

Η ελληνική πλευρά, εξέφρασε δια του υπουργού Εξωτερικών ανησυχία για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη. Στη σχετική του αναφορά ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα θέλει να εξηγήσει στους εταίρους της ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, μέσω των διαπραγματεύσεων. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί τάχθηκαν υπέρ μιας συμφωνίας διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία η οποία θα πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της χώρας, με τον Νίκο Κοτζιά να εκφράζει την ελπίδα της ελληνικής πλευράς να προκύψει κάποια θετική εξέλιξη από τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αργότερα εντός της ημέρας.

PHOTO via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: