Αναμένεται επίθεση Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Θα στείλει μήνυμα και στους δανειστές




Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και η τακτική του κόμματος στη βουλή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ απασχόλησαν την αποψινή, πολύωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στην συνέχεια έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων με τοποθετήσεις πολλών βουλευτών.

Για τις προγραμματικές δηλώσεις, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , ενώ εκτενής θα είναι η παρουσίαση στη βουλή της κατάστασης που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση στα υπουργεία και τη δημόσια διοίκηση. Στη βουλή θα παρουσιαστεί πλήρης καταγραφή της κατάστασης , ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα ότι στο σύνολό της η ΚΟ θα εκφράζει την στήριξή της στις διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγει η κυβέρνηση.

Διπλο μηνυμα τσιπρα εντος και εκτος συνορων – Στέλνει σήμα στην ΕΕ μέσω της Βουλής

Σε λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, υπό τη σκιά των πιέσεων και αξιώσεων της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το “Εθνοσ”.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη Βουλή αύριο με τις προγραμματικές δηλώσεις να στείλει διπλό μήνυμα. Σήμα προς την ΕΕ και τους δανειστές για συννενόηση ζητώντας χρόνο και συμφωνία για «πρόγραμμα – γέφυρα» και σαφή δέσμευση για υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών σε βάθος τετραετίας.

Η κυβέρνηση, ανοίγοντας τα χαρτιά της στη Βουλή, θα αναπτύξει όλη τη βεντάλια για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της -στο πλαίσιο του λεγόμενου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τη στρατηγική της κυβέρνησης για το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις σαρωτικές αλλαγές στο κράτος.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου -χθες υπήρξε έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, μετά και τις αυστηρές συστάσεις από τους δανειστές και εταίρους της χώρας- προδιαγράφουν το κλίμα αλλά και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι «δεν υπάρχει η έννοια του τελεσιγράφου και δεν συζητάμε με τελεσίγραφα».

Σημείωναν δε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στο έκτακτο Eurogroup με «ισχυρή γραμμή», εμμένοντας στη θέση ότι πρέπει να δοθεί «χρόνος-ανάσα» και ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι να υπάρξει η τελική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αξιολογώντας και το Euroworking Group, αντιλαμβάνονται τη «σκληρή στάση» καθώς και ότι στο έκτακτο Eurogroup οι πιέσεις θα είναι ασφυκτικές. Ως εκ τούτου το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καταθέσει ένα πλήρες και αναλυτικό σχέδιο ?οι δανειστές της χώρας ζητούν να είναι και κοστολογημένο? με στόχο να κάμψουν τις αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση πάντως σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου, κρατά μικρό καλάθι, εκτιμώντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών στις 16 Φεβρουαρίου, όπου θα υπάρξουν και οι τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Τσίπρας στη Βουλή αναμένεται να περιγράψει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν σχέση και με το φορολογικό σύστημα, τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για το σπάσιμο των καρτέλ, ενώ η κατεύθυνση που έχει δοθεί προς τα υπουργεία είναι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για οικονομίες και να σταματήσουν οι σπατάλες.

Σημείο-κλειδί από την ομιλία του κ. Τσίπρα και κυρίως και των υπουργών είναι να αποσαφηνιστούν τα χρονοδιαγράμματα των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μιλά για εθνικό σχέδιο σε βάθος τετραετίας, όπερ σημαίνει ότι ένα μέρος των εξαγγελιών ?από το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων? θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, σταδιακά καθώς είναι εξαρτώμενες από το δημοσιονομικό κόστος και την κατάσταση της οικονομίας.

Η εκκίνηση της διαδικασίας για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων -σημειώνεται ότι μετατέθηκε κατά ένα εικοσιτετράωρο- θα ανοίξει το απόγευμα της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προγραμματικές δηλώσεις -ήδη έχουν δοθεί τα σημειώματα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον κάθε υπουργό- ξαναγράφονται με τροποποιήσεις. Με σκοπό να αποφευχθούν εξαγγελίες που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της χώρας.

Παναγιώτης Τσούτσιας, www.ethnos.gr – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: