Ευγενική ψυχρότητα από Ολάντ και στήριξη με «αστερίσκους»




Εμφανή ήταν τα «σημάδια» από τη χρήση του όρου «Ολαντρέου» στο παρελθόν κατά τη συνάντηση στα Ιλίσια Πεδία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Τα γαλλικά χαμόγελα ήταν εμφανώς συγκρατημένα, ενώ κατέστη εμφανές, ότι η γαλλική αλληλεγγύη και η στήριξη, έχει ως «κόκκινη γραμμή» και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών διαδικασιών και κανόνων, πέραν αυτού στη βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε μέσω των εκλογών… με τον Ολάντ να προσφέρει τη βοήθεια της Γαλλίας για… ενημέρωση «σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στη χώρα που πήρε από την Ελλάδα το νήμα της δημοκρατίας, αποκαλώντας τη Γαλλία χώρα του διαφωτισμού:

«Αυτόν τον διαφωτισμό που αναζητούμε στη σύγχρονη Ευρώπη, σε μία Ευρώπη που η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση στην ιδεοληψία και ο οικονομικός παραλογισμός έχει επιβληθεί στον ορθό λόγο», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στην ιστοσελίδα της, για να προσθέσει πως σε αυτή την Ευρώπη, η Γαλλία πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στην κοινή προσπάθεια αλλαγής πολιτικής.

«Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία για την Ευρώπη, για την επιστροφή στην ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε τη Γαλλία ξανά μπροστά ως εγγυητή της ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ο ελληνικός λαός με μία γενναία απόφαση γύρισε σελίδα. Η νέα κυβέρνηση που πήρε καθαρή εντολή με στόχο την κοινωνική σωτηρία εργάζεται ώστε να έρθουμε σε νέα συμφωνία… Έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο στη βάση του οποίου διαβουλευόμαστε με τους εταίρους… Καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική που μπορεί να οδηγήσει σε κοινώς αποδεκτό αποτέλεσμα, μια συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε αξιόπιστοι, να επαναφέρουμε την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη, η αλλαγή στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία για ολόκληρη την Ευρώπη» δήλωσε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεχίζοντας πως «στο κοινό μας σπίτι πρέπει να εργαστούμε σεβόμενοι τους κανόνες αλλά ταυτόχρονα και την ισοτιμία των κρατών-μελών».

«Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, όλοι είμαστε συγκάτοικοι που οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά για το κοινό ευρωπαΪκό μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις ρεαλιστικές και στο θέμα του χρέους που πρέπει να γίνει βιώσιμο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη για να φύγουμε από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Και έκλεισε δηλώνοντας βέβαιος ότι υπάρχουν ανοιχτά ώτα στις προτάσεις, βέβαιος ότι θα εργαστούμε όλοι από κοινού για να δώσουμε ώθηση ώστε η Ευρώπη να ξεπεράσει στο σύνολό της την κρίση.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός εστίασε στη λέξη «σεβασμός» – σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, σε μία δυνατή απόφαση που σημαίνει ότι η λιτότητα δεν είναι δυνατό να είναι λύση από μόνη της. Σεβασμό όμως και στους ευρωπαϊκούς κανόνες, στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το χρέος:

«Πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδος και διεθνών εταίρων με διαφάνεια, γαλήνη και επιθυμία να φτάσουμε σε συμφωνία», τόνισε ο κ. Ολάντ και συμπλήρωσε ότι μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει εμπιστοσύνη.

Είπε ο κ. Ολάντ: «Υπάρχει ο σεβασμός στη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, υπάρχει όμως και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές κυρίως στο επίπεδο των αρχηγών κρατών. Η μέθοδος είναι ο διάλογος. Η Ελλάδα μου επισήμανε, μέσω του πρωθυπουργού, τη θέλησή της να μείνει στην ευρωζώνη και να δώσει την απαραίτητη συνοχή στην Ευρώπη. Άρα, ο διάλογος πρέπει να υπάρξει και να ενισχυθεί. Να είναι διαφανής, να εδραιώνει συνθήκες ειρήνης.

»Με άλλα λόγια, να ορίσουμε ένα πλαίσιο οικονομικό και χρηματοοικονομικό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Η Γαλλία ετάχθη αλληλέγγυα και θα το δείξει τις επόμενες ημέρες. Επισημάναμε στον κ. Τσίπρα, ότι είμαστε στη διάθεσή του να τον ενημερώσουμε σε θέματα μεταρρυθμίσεων και κυρίως στην οργάνωση του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθεί ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα είναι προς όφελος όλων. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπάρχει μία φιλία και κοινή συλλογιστική για τον πολιτισμό και για τη γνώση. Θα πρέπει να υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες στα πανεπιστήμια και σε άλλους τομείς».

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα, ενώ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.

PHOTO via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: