Οχι στη διαγραφή χρέους, ναι υπό όρους σε άλλες διευθετήσεις και τήρηση των δεσμεύσεων, ήταν το μήνυμα που έστειλαν χθες εκ νέου κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πλην της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζήτησε μεν τήρηση δεσμεύσεων, αλλά απέκλεισε παρεμβάσεις στα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη» και «δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης του ελληνικού χρέους» ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, δηλώνοντας πως περιμένει να δει τη λίστα των αιτημάτων και των επιθυμιών του νέου πρωθυπουργού.

«Δεν πρέπει να αντιδρούμε με βάση τις προτάσεις της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά το κυβερνητικό πρόγραμμα», δήλωσε, και τόνισε πως σημείο εκκίνησης για όλα είναι οι κανόνες που καθορίσθηκαν με την κοινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. «Δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του χρέους, οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα το δεχθούν», υποστήριξε, αφήνοντας περιθώριο για διευθετήσεις, που δεν πρόκειται να τροποποιήσουν ουσιωδώς αυτά που ήδη ισχύουν.

Αναγνώρισε πάντως πως «δεν βλέπει γρήγορη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, γιατί θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη». Θεωρεί ότι η επαφή «θα πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο» και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, σήμερα Παρασκευή, στην Αθήνα και στη δική του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Απέρριψε δε το ενδεχόμενο Grexit, υποστηρίζοντας πως «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι ψευδής συζήτηση». Η Ελλάδα χρωστά στη Γαλλία 42 δισ. ευρώ και δεν μπορεί αυτό το χρέος να διαγραφεί γιατί θα υποστούν ζημία οι Γάλλοι φορολογούμενοι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος όμως διατήρησε ανοικτό το ενδεχόμενο άλλων παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι αλλαγές στην Ελλάδα δεν πρέπει να γίνουν εις βάρος των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών, υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ. «Υπάρχει μια διπλή ευθύνη. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Και η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή στην Αθήνα, έστω και αν βασίζεται σε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που ακολουθήθηκαν έως τώρα», υποστήριξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ.

Για το χρέος τόνισε πως «σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του δημοσίου που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς του 2010, δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στην επέκταση της λήξης τους. Θα ήταν σαν να δίναμε δάνειο σε μια χώρα, κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών προς την Αθήνα, η απόφαση δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: