Η λιτότητα έπληξε και τους …πανέξυπνους Γερμανούς




Η λιτότητα πλήττει και τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας, αναφέρει ο Mark Gilbert σε άρθρο γνώμης στο BLOOMBERG με τίτλο «Germany Gets Walloped by Its Own Austerity» επισημαίνοντας την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την αύξηση των δαπανών, ιδιαίτερα μέσω των επενδύσεων στις υποδομές.

Η Ευρωζώνη, σημειώνεται μεταξύ άλλων, υποφέρει από την κόπωση της λιτότητας, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις στις Ελλάδα που προβλέπουν ανατροπή της κυβέρνησης και αντικατάστασή της από μια άλλη λιγότερο ενθουσιώδη ως προς τις περικοπές δαπανών. Η Γερμανία υπήρξε ο κύριος αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αυτή που αντιστάθηκε στην όποια χαλάρωση στον περιορισμό των ελλειμμάτων. Αυτά που συμβαίνουν ωστόσο στην καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας δείχνουν ότι δεν πλήττονται μόνο οι εταίροι της από την οικονομική της αδιαλλαξία.

Η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας συντίθεται από τις 3,7 εκ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων οι ετήσιες πωλήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ. Το επιχειρηματικό αυτό περιβάλλον ωστόσο επιδεινώνεται, καθώς οι επιχειρηματίες δεν φαίνονται πρόθυμοι να προβούν σε επενδύσεις. Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την διοχέτευση φθηνού χρήματος δεν δανείζονται χρήματα για την επέκταση των επιχειρήσεών τους.

Αυτό είναι το αναπόφευκτο συμπέρασμα της έκθεσης που δημοσιοποίησε χθες η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών, μετά από έρευνα σε 330 από τα 416 ταμιευτήρια της χώρας, τον Οκτώβριο.

Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αρχίσει την αγορά κρατικών ομολόγων για την διοχέτευση περισσότερου χρήματος στην πραγματική οικονομία. Χωρίς όμως μια ανάλογη πρωτοβουλία από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την αύξηση των δαπανών, ειδικά σε επενδύσεις στις υποδομές, εκείνες της κεντρικής τράπεζας λαμβάνονται επί ματαίω. Η Γερμανία πρέπει να αλλάξει τακτική, να σταματήσει να μπλοκάρει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να οδηγήσει την Ευρώπη προς μια στρατηγική ανάκαμψης της οικονομίας.

http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-14/germany-gets-walloped-by-its-own-austerity

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: