Για το “στοίχημα της Ελλάδας” γράφει ο Μπέρνς




Σε μόλις τέσσερις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα ελληνική κυβέρνηση, στην οποία περιλαμβάνονται πρώην κομουνιστές και αναρχικοί, φαίνεται αποφασισμένη να αμφισβητήσει τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να λειτουργείς δηλαδή σύμφωνα με τους κανόνες, να κρατάς τις δεσμεύσεις σου και να υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία έναντι της απειλής.

Μπορεί να υποχωρήσουν, όπως πράττουν καμιά φορά οι νεοφώτιστοι ιδεολόγοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της εξουσίας, αλλά εάν ο Π/Θ, Αλέξης Τσίπρας, συνεχίσει να κατευθύνει την κυβέρνησή του προς την ακροαριστερά, τότε κινδυνεύει να διαταράξει τους δεσμούς με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για πολλά χρόνια. Αυτό μολονότι δεν μοιάζει με έξυπνη επιλογή, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν φαίνονται έτοιμοι να υποχωρήσουν προς το παρόν, αναφέρει ο Nicholas Burns, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε άρθρο γνώμης στην BOSTON GLOBE με τίτλο «Greece’s gamble».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ηγετικό ρόλο στους θεσμούς εξουσίας της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας τη θεωρούσαν πολύ μικρή, φτωχή και γεωγραφικά απομακρυσμένη για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Όλα αυτά ωστόσο άλλαξαν μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στις πιο σημαντικές ελληνικές εκλογές των τελευταίων σαράντα ετών.

Ο τολμηρός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ορκίστηκε τη Δευτέρα Πρωθυπουργός, ενώ μέσα σε λίγες ώρες η νέα του κυβέρνηση κάλεσε την ΕΕ σε μια επαναδιαπραγμάτευση των όρων του τεράστιου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας απείλησε στη συνέχεια να μπλοκάρει την υιοθέτηση σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία. Ξαφνικά μια νέα και πολύ διαφορετική κυβέρνηση εισέρχονταν στις οθόνες των ραντάρ του Βερολίνου, του Παρισιού και του Λονδίνου.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι δρακόντειες δημοσιονομικές περικοπές και η επακόλουθη άνοδος της ανεργίας εξαγρίωσαν εκατομμύρια Έλληνες, οδηγώντας στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς την ΕΕ και την κυβέρνησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στους Έλληνες ψηφοφόρους ότι θα ζητήσει την εκ θεμελίων επαναδιαπραγμάτευση του πακέτου διάσωσης της ΕΕ και την επιστροφή σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών που θα έχει στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξης της ανάπτυξης. Προέβη δηλαδή σε ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα ότι απειλώντας με απομάκρυνση είναι οι Ευρωπαίοι που θα υπαναχωρήσουν πρώτα. Τέθηκε έτσι το πλαίσιο μιας διαφαινόμενης σύγκρουσης μεταξύ δύο αμετακίνητων δυνάμεων, της αδιατάρακτης γερμανικής εμμονής στη λιτότητα έναντι της νέας αριστερής, κυβερνητικής ιδεολογίας της Ελλάδας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν φαίνονται έτοιμοι να υιοθετήσουν ένα πιο γενναιόδωρο κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς θα ενθάρρυνε και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με ανερχόμενα λαϊκιστικά κόμματα, όπως την Ισπανία, να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση. Η κα Μέρκελ και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Wolfgang Schauble, είναι επίσης αποφασισμένοι να υπερασπισθούν την αρχή ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για αποπληρωμή του χρέους. Ανέβασαν μάλιστα το στοίχημα υπονοώντας δημόσια ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν τα πράγματα οδηγούντο εκεί. Η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα είναι η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής αλλά όχι η εξ θεμελίων επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της.

Η Ελλάδα προκάλεσε και μια δεύτερη κρίση αυτή την εβδομάδα με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ απειλώντας ότι θα μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που εξετάζονται λόγω της κλιμάκωσης της στρατιωτικής επέμβασης στην αν. Ουκρανία. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στο νέο υπουργικό συμβούλιο έχουν υπάρξει ακραιφνείς υπέρμαχοι της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Λόγω του διακυβεύματος, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις στην Ελλάδα για να υπαναχωρήσει.

http://www.bostonglobe.com/opinion/2015/01/29/greece-gamble/clTND3cYAJcX0ie8BExQIJ/story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: